Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Gladys Knight & the Pips: Imagination (1973 reissue)

Gladys Knight & the Pips: Imagination

October 19, 2013

The original release on US Buddah, 1973
Now available at CD reissue by UK Funky Town Grooves, 2013

Rating: 8/ 10

Tilaa levy verkkokaupastamme

1) Midnight Train to Georgia
2) I've Got to Use My Imagination
3) Storms of Troubled Times
4) Best Thing That Ever Happened to Me
5) Once in a Lifetime Thing
6) Where Peaceful Waters Flow
7) I Can See Clearly Now
8) Perfect Love
9) Window Raisin' Granny
Bonus tracks:
10) Midnight Train To Georgia - Single Version
11) Window Raisin Granny - Single Version
12) Midnight Train To Georgia - Short Version
13) Midnight Train To Georgia - Instrumental

Käsittelin muutama vuosi sitten koko Gladys Knight & the Pipsien Motown- ja Buddah-kauden, jolloin arvioin myös tämän vuoden 1973 Buddah-debyytin Imagination. Itse asiassa tuohon aikaan Buddah-levyt olivat hyvin heikosti saatavina CD-painoksina, sillä edelliset uusintajulkaisut olivat 90-luvun puolivälistä, ja niistä pyydettiin maltaita. Nyt Funky Town Grooves tekee siis oikean kulttuurityön, kun julkaisi tämän Imagination-levyn mid price-hintaluokassa uudelleen saataville, ja lisää Gladys Knight & the Pips -levyjä on tulossa perässä.

Jo siinä vaiheessa, kun arvioin FTG:n Melba Mooren Buddah-kauden levyjä, kävi tietysti mielessä, että Gladysin levyille olisi taatusti ihan eri tason kysyntä. Siinä missä Melba oli pikkuhittejä 70-luvulla levyttänyt nouseva musikaalitähti, Gladys oli murtautunut koko USA:n suosioon juuri tällä vuoden 1973 albumillaan, jonka hitit nousivat kerralla sekä soul- että pop-listojen kärkiin. Toki Gladys yhtyeineen oli jo Motown-kaudellaan saavuttanut hittejä, mutta vasta Buddah nosti hänet sille jalustalle, jolle hän kuului. Levy poiki peräperään kolme ykköshittiä soul-listoilla, ja sinkut nousivat kaikki top teniin myös pop-listoilla.

Oikein täytyy ihmetellä amerikkalaisten laiskuutta näiden musiikki-ikoniensa merkkipaalujen julkaisuissa, sillä oma aiempi CD-kopionikin levystä oli vuoden 1994 ranskalaispainos, ja Soul Townin kivijalkakaupassa 90-luvulla pyörineet Gladysin Buddah-uusintapainokset olivat kanadalaista Unidisc-sarjaa. Ja nyt siis britti-kaverukset julkaisevat Gladysin albumeita rajattuina painoksina omalla Funky Town Grooves-merkillä!

Musiikillisesti levy tuli ruodittua perusteellisesti jo tuossa aiemmassa arviossa, ja albumilla oli mukana siis Gladysin merkkipaaluksi noussut Midnight Train to Georgia, yllättävänkin funky ja lennokas menoraita Got to Use My Imagination sekä kelpo soul-balladit Once in a Lifetime Thing ja Best Thing That Ever Happened to Me, mutta sitten myös tuollaisia tyypillisiä singlejen B-kylkiä, kuten päätösraita Window Raisin' Granny, jolla Gladys itse ei edes esiinny. Loppuyhteenvetona totesin, että albumi oli ennemminkin singlekokoelma kuin eheä albumi, mutta näinhän tilanne oli pitkin 60-lukua ja osin vielä 1970-luvun alussakin soul-musiikissa, kunnes Marvin Gayen, Curtis Mayfieldin, The Temptationsien, Isaac Hayesin ja kumppanien teos-kokonaisuudet muuttivat kurssin single-vetoisuudesta albumikokonaisuuksiksi. Tällä levyllä kaikesta vielä näki, että Buddah oli hakenut singlehittejä, ja niiden B-puolelle kätkettiin keskinkertaisempia luomuksia, ja albumi vain kokosi sinkut A- ja B-puolineen.

FTG:n uusintajulkaisulla minua kiinnostivat erityisesti bonus-raidat ja Alex Hendersonin kansitekstit. Bonusraidat ovat tuiki tarpeettomia lyhennettyjä versioita singleistä, mutta Henderson on ollut FTG:lle oivallinen rekrytointi, koska kaveri hoitaa Allmusic.com:in musiikkiarvioita, ja hankkii samalla FTG:lle erinomaisen näkyvyyden Allmusic Guiden sivuille, joilla listataan levyjen uusintapainokset. Henderson ei ole saanut Gladysiä kuitenkaan tuoreeseen haastatteluun uusintapainoksen kunniaksi, toisin kuin vähemmän nimekkäitä artisteja usein on saatu FTG-kiekoille, ja hänen roolikseen jää vain kerrata faktoja tämän levyn osalta ja siteerata muualla jo kerrattuja kommentteja.

Joka tapauksessa hemmetin hienoa työtä FTG:ltä, ja koska yhtiön julkaisut ovat rajattuja painoksia, kehotan nyt kiirehtimään levyn ostoon, ennen kuin taas painos loppuu ja hinnat hilautuvat kymmeniin taaloihin tai puntiin.

Soul Town Rating: ****

Reviewed by Ismo Tenkanen

Takaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle