Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Gladys Knight & the Pips: 2nd Anniversary (1975 reissue)

Gladys Knight & the Pips: 2nd Anniversary

March 2, 2014

The original release on US Buddah, 1975
Now available at CD reissue by US Funky Town Grooves, 2013

Rating: 5/ 10

Tilaa levy verkkokaupastamme

1) Money
2) Street Brother
3) Part Time Love
4) At Every End There's A Beginning
5) Georgia On My Mind
6) You And Me Against the World
7) Where Do I Put His Memory
8) Summer Sun
9) Feel Like Makin' Love
Bonus tracks:
10) Money (Long Mix)
11) We Don't Look For Trouble - (From The 2nd Anniversary Recording Sessions)
12) Alone Again - (From The 2nd Anniversary Recording Sessions)
13) Rainbow Ride - (From The 2nd Anniversary Recording Sessions

Parin vuoden takainen arvioni tästä vuoden 1975 Buddah-albumista oli varsin nihkeä, mutta olin silti innokas kuulemaan, minkälaisia bonus-raitoja FTG onnistui kaivamaan albumille samoista Eugene McDanielsin tuottamista sessioista.

Albumi avautuu tosiaan kerrassaan vaatimattomissa merkeissä, kun Money on kakkosdivarin yhteiskunnallinen rock-funk-yritelmä, ja sitä seuraa vielä monin verroin kökömpi rokki-ralli Street Brothers, jolla Gladys ei itse edes laula. Kappale oli sinkkuna Money-sinkun B-puoli, ja se olisi pitänyt ymmärtää haudata sinkun B-puoleksi, eikä nostaa albumille kakkosraidaksi.

Albumi oikeasti pääsee käyntiin vasta Gladysin sielukkaasti tulkitsemalla balladilla Part Time Love, josta lohkottiinkin albumin kakkossinkku, joka nousi sijalle 4 soul-listoilla. Tämä jäi vaatimattoman albumin selkeäksi kohokohdaksi.

Heti perään seuraa ikävä kyllä taas löperö singalong-kantri-renkutus At Every End There's a Beginning. Tuottajana oli siis Roberta Flackin kanssa työskennellyt McDaniels, jolle toimeksianto Buddahilta oli varmasti selvä: tumma ja särmikäs laulajatar piti saattaa salonkikelpoiseksi valkoisille pop-markkinoille.

Myös vanhan klassikon Georgia on My Mind coverointi on ihmeellinen floppi tuottajilta, kun taustalla on feikki-live-yleisöä, raukea viihde-jazz-tausta ja tunnelma on kuin jostain elokuvamusikaalista. Lopullisesti albumin pannukakku-lässähdyksen varmistivat käsittämättömät cover-otokset tuoreista pop-hiteistä, Helen Reddyn You and Me Against the World on erityisen siirappinen jousitaustoineen, ja vaikka Gladys toki pesee laulajana Roberta Flackin sata-nolla, niin Flackin tuore miljoonahitti Feel Like Makin' Love (pop-ykkönen kesältä 1974) oli mielikuvitukseton valinta Gladysin albumille. Ja jotta pohjakosketus olisi täydellinen, on vielä pakko ilmiantaa Alex Henderson kansakoulu-ainekirjoitus-tason kansiteksteissä, kun hän menee raportoimaan, että kyseessä ei ole britti-rock-yhtye Bad Company:n samanniminen laulu... No, ilmeisesti se sitten oli Alexille tutumpi kuin vuoden 1974 Roberta Flackin USA:n pop-listojen ykköshitti, ja tehtiinhän tuosta Bad Companynkin laulusta soul-versioita. Hendersonin kansitekstit ovat kyllä tällä kertaa karmeata krapula-aamun rustausta, pelkkiä kliseitä ja kaikille tuttujen faktojen kertausta. Lieneekö herralla ollut albumia kuultavanaankaan kirjoittaessaan tekstejä?

Tässä seurassa sitten Gladysin juureva tulkinta Jim Weatherlyn country-laulusta Where Do I Put His Memory on steel-kitaroineen melkeinpä jo soulia, vaikka onkin siis taustaltaan ihan silkkaa kantria...

Entä sitten ne bonus-raidat? Viisiminuuttinen pidennetty versio Money:stä ei tietysti itseäni hetkauta, mutta perään seuraa kolme albumilla julkisematonta raitaa samoista kesän 1975 sessioista. Näistä ensimmäinen, We Don't Look for Trouble on rento rock-soul-midtempopala, sävelmänä hyvin vaatimaton, mutta Pipsien värikkäillä harmonioilla täydennetty laulelma. Alone Again on viisiminuuttinen balladi, rikkaassa soul-taustassa, mutta Danielsin sävelmässä ei ole aineksia suurempaan, ja iso jousivalli nousee turhankin hallitsevaan rooliin. Päätösraita Rainbow Ride on harmiton jousivetoinen nopeatempoinen laulu, joka sekin vesittyy keskinkertaiseen melodiaan. Ei näistä bonus-raidoista ollut siis nostamaan FTG:n uusintajulkaisun arvosanaa. Kaikkiaan Gladysin koko uran vaatimattomimpia albumeita. Jollei sitten ihan suoraan se heikoin.

Soul Town Rating: **1/2

Reviewed by Ismo Tenkanen

Takaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle