Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Gladys Knight: Visions (1983 reissue)

Gladys Knight: Visions CD

April 3, 2014

The original release on US Columbia LP 38205, 1983
Now available at CD reissue by US Funky Town Grooves, 2013

Rating: 9/ 10

Tilaa levy verkkokaupastamme
Buy the CD from our CD shop


1) When You're Far Away
2) Just Be My Lover
3) Save the Overtime (For Me)
4) Heaven Sent
5) Don't Make Me Run Away
6) Ain't No Greater Love
7) Seconds
8) You're Number One (In My Book)
9) Oh La De Da
10) Hero (Wind Beneath My Wings)

Bonus Tracks:
11) Here's That Sunny Day (Single Version)
12) Save The Overtime (For Me) (Single Version)
13) When You're Far Away (Single Version)
14) You're Number One (In My Book) (Single Version)
15) Heaven Sent (Extended Mix)
16) Love's Gonna Get You (Unreleased Track)
17) When You Live Through As Many Heartaches (Unreleased Track)
18) You Got It (Go On With Your Bad Self) (Unreleased Track)


Bonus Disc:

1) Save The Overtime (For Me) (12 Inch Mix)
2) Save The Overtime (For Me) (12 Inch Instrumental Mix)
3) Save the Overtime (For Me) (12 Inch Promo Edit)
4) When You're Far Away (12 Inch Version)
5) When You're Far Away (12 Inch Instrumental Mix)
6) Here Now (Instrumental) Unreleased
7) Look At The Two Of Us (Take 2) - Unreleased
8) More, More, More - Unreleased
9) Long Line (Take 3) - Unreleased
10) You've Got My Word On That - Unreleased
11) It Used To Be Me (Instrumental) - Unreleased
12) She Believes In Me - Unreleased
13) Hard Act To Follow - Unreleased
14) Kiss Away The Pain - Unreleased
15) Precious Lord, Take My Hand - Unreleased


Erehdyin aluksi itsekin pitämään tätä FTG:n Visions-albumin (1983) uusintajulkaisua turhana, kun kilpaileva brittiyhtiö Cherry Red ehti prässätä levyn CD:nä Superbird-merkilleen jo vuonna 2010. Uteliaisuus herätti kuitenkin kuuntelemaan, mitä mahtuu FTG:n tupla-CD:n ennenjulkaisemattomaan materiaaliin, ja kävi ilmi, että sieltä löytyy peräti 14 ennenjulkaisematonta raitaa, vuosilta 1981-1983, ja niiden takana on pääosin kolmikko Bubba Knight - Sam Dees - Gladys Knight. Paria raitaa lukuunottamatta kappaleet ovat myös ihan loppuun asti vietyjä upeine tuon aikakauden taustoineen, ja vain Ron Kerseyn Kiss Away the Pain - josta Patti LaBelle levytti ison hitin vuonna 1986 - on taustaltaan ankea demoversio.

Tuohon nähden olisi ollut jo yllätys, jos ei tuohon joukkoon olisi mahtunut jo todellisia helmiä, ja mahtuuhan niitä. Itse asiassa suurin osa julkaisemattomasta materiaalista ylittää Gladysin 70-luvun lopun Buddah-julkaisujen yleistason!

Cherry Redin Visions -uusintajulkaisun ehtin ruotia jo muutama vuosi sitten, ja kun sillekin tarjosin 8 pistettä, tämä BBR:n uusintapainos tosiaan ylittää vielä tuon levyn tason. Totta kai kun tässä on nyt mukana uskomattomat 23 bonus-raitaa, niin joukossa on myös tuiki tarpeettomia single- ja instrumentaali- versioita varsinaisista albumiraidoista, mutta niiden vastapainoksi sitten koko joukko täysipainoisia ja ennenjulkaisemattomia, laadukkaita soul-raitoja, joita tosiaan olivat työstäneet pääosin kolmikko Bubba Knigt-Sam Dees-Gladys Knight.

Julkaistulle albumille päätyi siis kaikkiaan 10 raitaa, jotka olen arvioinut tuossa aiemmassa arviossani. Näiden joukossa oli viisi Knight-Dees-Knight-teosta, mutta siis yli jäi vielä useampi saman tiimin levytystä hyllylle, jotka nyt näkevät päivänvalon ensi kertaa. Levyn kaupallisen menestyksen varmistamiseksi sitten puolet julkaistusta albumista oli pääosin Solar-levymerkiltä tuttujen Leon Sylversin joukkojen tuotantoa, mutta myös yksi varhainen James "Jimmy Jam" Harris - Terry Lewis- Monte Moir-sävelmä When You're Far Away, joka olikin oma suosikkini levyn hittiraidoista. Ikävä kyllä kappaleen 12" tuuman versio on pilattu kömpelöllä konerumpukompilla, joka hautaa alleen tyylikkään ja koukkuisan Solarmaisen grooven, jota hallitsee tutun Solar-soundinen rytmikitara ja mallikkaat syntiikkakuviot. Kappaleen paras versio on se alkuperäinen albumin avausraita, joka on kerrassaan mainio kombinaatio Jam & Lewisin melodista sävelkynää ja Solar-soundien koukkuisaa groovailua. Albumin neljäntenä singlepoimintana tämä ei koskaan yltänyt singlelistoilla kuitenkaan sijaa 42. korkeammalle.

Enemmän kuin mielenkiintoisia kuriositeetteja ovat sitten julkaisemattomiin raitoihin sisältyneet kaksi instrumentaalia, Here Now ja It Used to Be Me, edellinen äänitetty joulukussa 1981 ja jälkimmäinen jo maaliskuussa 1981. Kumpikaan siis tuskin on Solar-sessioiden äänityksiä, vaan ensimmäisiä Ashford & Simpson -aikakauden yli jääneitä esityksiä. Kun Here Now:n tuottajaksi on merkitty Tony Camillo, ja taustasta kuulee, että kyse on Camillon Sandra Fevalle tarjoamasta klassikosta, niin olisipa ollut enemmän kuin kiinnostavaa kuulla Gladysin oma versio tästä upeasta soul-sävelmästä, jota kriitikot aina verrastivat juuri Gladys Knight -esityksiin!

It Used to Be Me kuulostaa sekin suoraan soul-klassikolta upeine jousi- ja puhallintaustoineen, mutta jäikö Gladysin vokaaliosuus tosiaan tekemättä, koska laulettua versiota tästä ei löydy!

Ihan oma lukunsa on sitten alkuvuoden 1983 äänite Love's Gonna Get You, joka on jo selvästi modernimpaa soundia, mutta jossa on teräksinen torvisektio fonisooloineen ja Pipsien vahva unisono-taustaosuus. Ymmärrettävästi tämä oli ihan liian vahvaa tavaraa nousevan syntetisaattoriaikakauden albumille, ja raakattiin ulos - mutta todellinen helmi yhtyeen pitkäikäisille faneille! Ja säveltäjinä taas tuttu trio Bubba Knight-Sam Dees-Gladys Knight.

Entä sitten kappale More, More, More, edelleen Sam Deesin kynästä? Siitä päätyi vuoden 1983 Atlantic Starr-albumille Yours Forever versio, mutta kyllä Gladys ja Pipsit pistävät vielä paremmaksi. Vahva pianotausta ja aistikas puhallin- ja jousitausta kruunaavat balladin. Täyttä soulia, vaikka ainoa valitukseni on, että kappaletta ei päätetä pateettisempaan loppupaisutukseen, vaan tunnelma säilyy alusta loppuun rauhallisena, vaikka aineksia olisi ollut vaikka millaiseen ad libbailuun ja loppurevitykseen.

Lisäksi albumi paljastaa, että Knight-Dees-Knight-yhteistyö alkoi jo Ashford & Simpson -kauden lopulla, sillä vuodelta 1982 on äänite When You Live Through As Many Heartaches, joka onkin soundeiltaan tuttua Ashford & Simpsonin huippulaatuista soul-diskoilua, vaikka säveltäjäkolmikko olikin Knight-Dees-Knight. Tämä on tyylikäs uptempo-esitys, jossa on ällistyttävä jazz-henkinen kitarasoolo kappaleen loppupuolella. Olisipa aika knoppi soul-tietokilpailussa!

Kun jo alkuperäinen albumi oli täysipainoinen soul-kiekko, jossa kaupallisina kompromissina toimineet ajanmukaiset menopalatkin menivät suht nappiin (kuuntele myös alkuperäistä parempi 12" remix hitistä Save the Overtime for Me)), ja nyt makupaloina tulee koko joukko laadukkaita ennenjulkaisemattomia raitoja, niin yhdeksän pistettä on paikallaan. Ja tämä lienee FTG:n historian ensimmäinen julkaisu, jota pidän pakkohankintana bonus-materiaalin takia!

Soul Town Rating: ****1/2

Reviewed by Ismo Tenkanen

Takaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle