Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Imagination
(US Buddah LP 5141, 1973)
Uusintajulkaisu US Right Stuff 1977
Soul Town Rating: ****

1) Midnight Train to Georgia 2) I've Got to Use My Imagination 3) Storms of Troubled Times 4) Best Thing That Ever Happened to Me 5) Once in a Lifetime Thing 6) Where Peaceful Waters Flow 7) I Can See Clearly Now 8) Perfect Love 9) Window Raisin' Granny

Gladys Knightin omista haastatteluista ja lausunnoista oli käynyt selväksi, että hän ei arvostanut vuonna 1967 alkanutta Motown-kauttaan kovinkaan korkealle. Vaikka Motown on korkealle arvostettu ja menestyksekäs levymerkki, Gladys sai mielestään sillä vain kakkosluokan kohtelun, eikä häntä arvostettu ja hänen lahjakkuuttaan ja hittipotentiaalia Motownilla tajuttu. Vaikka tuollaiset puheet juuri kenen tahansa muun suusta saattaisivat kuulostaa tyypilliseltä artistien itsekorostukselta, Gladysin kohdalla ne olivat silkkaa totta. Kun Motownilla Gladys oli riviartisti, vasta Buddah-levymerkillä Gladys nostettiin sellaiselle jalustalle, jolle tämä soulin yhtenä todellisista kuningattarista kuuluikin.

Gladysin Motown-kautta ei kannata kuitenkaan vähätellä, sen enempää musiikillisesti kuin kaupallisestikaan, sillä Motownilla Gladys Knight & the Pips saavutti kuitenkin kolme ykköshittiä soul-listoilla sekä kymmenkunta muuta top ten -hittiä. Silti heti Gladysin vaihdettua Buddahille Gladys saavutti uransa ensimmäisen pop-ykköshitin, joka myi kultaa, ja joka ansaitsi Gladysille ansaitun Grammy-voiton sarjassa "The Best R&B vocal group performance". Tämä lopullinen läpimurto koko kansan keskuuteen tapahtui kappaleella Midnight Train to Georgia, jota itsekin pidän Gladysin uran huippukohtana, vaikka kyseessä olikin cover-versio, ei alkuperäisesitys.

Midnight Train to Georgia on Jim Weatherlyn sävelmä, jonka levytti Gladysia aiemmin Cissy Houston, joka nykyisin tunnetaan paremmin Whitney Houstonin äitinä. Kappaleen alkuperäinen nimi oli Midnight Plane to Houston, jonka Weatherly oli itse levyttänyt. Weatherly kertoi kirjoittaneensa sen aikanaan country-lauluksi, mutta kun Jim lähetti laulun Sonny Limbolle Atlantaan, Sonny halusi levyttää laulusta soul-version Cissy Houstonille, ja muuttaa kappaleen nimeksi Midnight Train to Georgia. Samoin lyriikoissa Nashville vaihdettiin L.A.:ksi (Los Angeles) - kappale kertoo sanoituksissaan, miten supertähdeksi yrittänyt muusikko palaa kotikonnuilleen rakkaansa luo suuren maailman riennoista:

L.A. proved too much for the man
- he couldn't make it
So he's leavin' the life he's come to know
He said he's goin' back to find
Ooh, what's left of his world
The world he left behind
Not so long ago
He's leaving
On that midnight train to Georgia
And he's goin' back
To a simpler place and timeVaikka oli sävelmäkin hieno, mielestäni Gladysin version tekee ylivoimaiseksi paitsi Gladysin upea lauluääni, myös verraton lauluyhtyesovitus taustayhtye The Pipsien kanssa. Gladysin ja taustayhtyeen vuorottelua replikoinnissa on nautinnollista kuunnella, ja kappale kuvastaa täydellisesti sitä lumoa, mitä parhaimmillaan oli 70-luvun lauluyhtye-soulissa. Paljon tuosta vuorottelusta oli toki gospel-perua call-and-response-tyyleineen, mutta harva yhtye on onnistunut tuomaan soul/pop-listoille tuon tunnelman niin kiehtovana ja mukaansatempaavana. Täyden kympin esitys, ja klassikko jos mikä. Lue lisää kappaleesta BBC:n sivuilta

Midnight Train to Georgia oli ykköshitti soul-listoilla neljä viikkoa loka-marraskuussa 1973. Single oli Gladys Knight & The Pipsien toinen julkaisu Buddah-merkillä. Sitä edelsi kesäkuussa 1973 toinen Jim Weatherly-laulu Where Peaceful Waters Flow, joka oli jo käväissyt soulin top tenissä. Kappale on rauhallinen country-sävyinen balladi, jonka Gladys myös kääntää sielukkaaksi soul-tulkinnaksi country-vivahteista huolimatta.

Suuri ansio Gladysin Buddah-kauden onnistuneesta startista menee tuottaja ja sovittaja Tony Camillolle. Kaverilla on omat nettisivunsakin osoitteessa www.tonycamillo.com. Tämä valkoinen tuottaja oli aiemmin työskennellyt Motown-organisaatiossa Holland-Dozier-Hollandin kanssa, ja perustanut sitten New Jerseyyn oman studion. Miehen tuotettavana tai sovitettavana on ollut myös sellaisia soul-artisteja kuin Millie Jackson, Sandra Feva, Dramatics, Joe Simon ja Freda Payne, ja Camillolla oli tosiaan taito muokata country/pop-sävelmistäkin sielukasta, maanläheistä soulia.

Midnight Train-sinkun imussa Buddah leipoi nopeasti lisähittejä uudelle menestysryhmälleen. I've Got to Use My Imagination on yllättävänkin vetävä ja svengaava menoraita, jossa on rullaava pianotausta ja vahvat torvikuviot. Jos joku oli kuvitellut, että Gladysistä tehtäisiin country-sävelmien myötä jokin pehmeäsävyinen viihdeballadi-tulkki, tämä toi Gladysin imagon takaisin nopeasti soul-väreihin! Ykköshitti tästäkin soul-listoilla, ja mikä yllättävää, myös pop-listoilla nelossija.

Vielä seuraavakin sinkku nappasi ykkössijan soul-listoilta ja ylsi sijalle kolme pop-listoilla. Kappale oli Best Thing That Ever Happened to Me, jälleen yksi Weatherlyn kirjoittama country-laulu, jonka Gladys tulkinnallaan käänsi sujuvasti countrysta raastavaksi soul-musiikiksi.

Kuultuani aikanaan albumin Imagination jotenkin ihmettelin sen kaksijakoisuutta, tai miten tunnelma laantui nopeasti etenkin albumin B-puolella. Mutta kun tietää, että albumi oli käytännössä sinkku-kokoelma, eli neljä ensimmäistä Gladys Knight & the Pipsien Buddah-sinkkua B-puolineen, on helppo ymmärtää, miksi nuo sinkkujen B-puolista kootut olivat myös B-luokan materiaalia. Tiedän kyllä, että deep soul -piireissä B-puolia pidetään suuressa arvossa, mentaliteettina että soul-sinkkujen A-puolelle laitettin usein tanssijytkettä ja B-puolella oli sydänverellä vuodatettu rankka balladi, mutta näin ei tosiaan ollut Gladys Knight & the Pipsien kohdalla, vaan A-puolella oli itse asiaa ja B-kyljellä usein pelkästään Pipsien laulamaa täytemateriaalia.

Gladys Knight & the Pipsien ensimmäiset Buddah-sinkut olivat siis:
Buddah 363 - Where Peaceful Waters Flow / Perfect Love - 1973
Buddah 383 - Midnight Train To Georgia / Window Raisin' Granny - 1973
Buddah 393 - I've Got To Use My Imagination / I Can See Clearly Now - 1973
Buddah 403 - Best Thing That Ever Happened To Me / Once In A Lifetime Thing - 1974


Jos taas katsoo albumin kokoonpanoa, niin yhdeksän raidan joukossa ovat siis kaikki singlejen A- ja B-puolet, ja näiden lisukkeena vain kappale Storms of Troubled Times, joka oli jälleen Weatherlyn country-balladi, Gladysin sielutettavana.

Sinkkujen A- ja B-puolilla oli kuitenkin ilmeinen tasoero, ja vaikka Once in a Lifetime Thing on vielä ihan täysipainoinen soul-balladi, vinyylialbumin B-puolelle sijoitut kolme muuta singlejen B-kylkeä pudottavat selvästi albumin tasoa. I Can See Clearly Now on kevyesti keinahteleva, Bubba Knightin laulama versio Johnny Nash-klassikosta. Bubban laulusuorituksessa ei ole mitään hävettävää, mutta silti tämä on laskettavissa selväksi täyteuraksi, kun Gladys itse ei ole mukana koko esityksellä.

Vielä paljon korostetummin sama pätee raitoihin Perfect Love ja Window Raisin' Granny. Edellinen on 2:37 pituinen countryn ja viihteen läpitunkema ja täysin löperö balladi, joka ei tosiaan olisi ansainnut paikkaa albumille, vaan olisi ollut parempi kätkeä sinkun B-kyljelle. Etenkin kun kappaleen laulaa taas Bubba, ja Gladys ei ole mukana.

Yli kuusiminuuttinen Window Raisin' Granny on edelleen Bubban laulama raita, joka tuo minulle mieleen Pops Staplesin tulkinnat Staple Singersien kanssa. Vaikka tausta on aika eloisa soul-tausta, ei tämä isoäiti-muistelu oikein kuulosta sellaiselta, että sitä olisi kannattanut albumille nostaa, vaan tämäkin olisi ollut sopivampi sinkun B-puolen täytemateriaaliksi.

Tiivistettynä Gladysin ensimmäinen Buddah-albumi Imagination ei ollut albumikokonaisuus sanan nykyisessä merkityksessä, vaan käytännössä ennemminkin sinkkukokoelma. Toisaalta albumi julkaistiin jo loppuvuodesta 1973, jolloin ulkona oli vasta kolme yhtyeen Buddah-sinkkua, ja neljäs sinkku Best Thing That Ever Happened To Me / Once In A Lifetime julkaistiin vasta kun jo albumi oli jo markkinoilla. Joka tapauksessa albumi oli paras tapa hankkia kerralla Gladysin neljä ensimmäistä Buddah-hittiä, ja jotain Gladysin huikeasta lopullisesta läpimurrosta uudella levymerkillä kertoo se, että albumi oli kokonaista seitsemän viikkoa listaykkösenä soul-puolella, ylsi pop- puolellakin top teniin, ja myi kultaa.

Takaisin Gladys Knight & the Pipsien Buddah-kauden esittelyyn

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page