Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Claudine
(US Buddah LP 5141, 1973)
CD-uusintajulkaisu US Shout Factory 2008
Tilaa levy verkkokaupastamme


1) Mr. Welfare Man 2) To Be Invisible 3) On and On 4) The Makings of You 5) Claudine Theme (Instrumental) 6) Hold On 7) Make Yours a Happy Home

Gladys Knightin toinen Buddah-albumi oli elokuva-soundtrack. Vaikka tämä herätti aikanaan itsessäkin reaktion että "voi ei", kun olisin mieluummin tietysti kuullut normaalin uuden albumin, niin mistään ihan höttöisestä välityöstä ei tässä tosiaan ole kyse, minkä huomaa jo siitä, että soundtrack-musiikin oli kirjoittanut ja tuottanut Curtis Mayfield.

70-luvun alkupuolella tehtiin muutenkin soul-musiikissa paljon laadukkaita soundtrack-levyjä, kun Curtisin lisäksi mm. Isaac Hayes, Marvin Gaye, Staple Singers, James Brown, Four Tops, Earth Wind & Fire ja Willie Hutch tekivät hienoa elokuvamusiikkia blaxploitation-elokuviin. En ole Claudine-elokuvaa nähnyt, mutta CD-kansitekstien mukaan kyseessä oli tarina kuuden lapsen yksinhuoltajaäidistä (Oscar-ehdokkaana ollut Diahann Carroll) Harlemissa, joka rakastuu hurmaavaan roskakuskiin, jota esitti James Earl Jones.

Albumilla oli seitsemän raitaa, joista singlelistoille kohosi vahvasti sykkivä, selkeästi Curtis-soundeissa sähäkästi kulkeva midtempo-pala On and On, joka roikkuikin neljä viikkoa soul-listojen kakkostilalla, kääntöpuolenaan ultrahieno balladi The Makings of You, joka lukuisista sampleista ja versioinneista päätelleen näyttää kolahtaneen myös hip hop- & R&B-porukalle. Alkuperäinen versiohan on Curtis Mayfieldin omalta debyyttialbumilta Curtis vuodelta 1970. Gladysilla oli harvinainen taito olla yhtä vakuuttava tällaisilla silkkisen hienostuneilla, ohuttaustaisilla balladeilla kuin maanläheisemmillä ja rajusti latautuneilla tulkinnoilla.

Kuunnelkaapa The Makings of You:in vastapariksi balladia To Be Invisible, jonka melodia ei ole yhtä klassinen ja kaunis kuin edellisen, mutta Gladysin tulkinta suorastaan tihkuu soulia ja on äärimmäisen voimakkaasti latautunut. Tämäkin sävelmä oli alun perin Curtisin itsensä levyttämä, originaali on Curtisin omalta Sweet Excorcist-albumilta. Kappale on oma suosikkini koko albumilta, juuri Gladysin sydänverellä raastaman tunnelman myötä.

Edelleen, täysipainosta soulia oli myös avausraita Mr. Welfare Man, jolla Gladys tulkitsee Claudinen tuskaa, kun tämä on pakotettu huijamaan hyvinvointi-yhteiskuntaa turvatakseen perheensä toimeentulon. Ei ihan arkipäiväistä soul-lyriikkaa!

Ainoa raita, joka saattoi tietysti tuntua täyteraidalta ainakin lauluyhtye-soulin ihailijoille, oli puhdas instrumentaali-raita Claudine Theme. Blaxploitation-elokuvasoundien ystäville sekin on ihan viihdyttävää kuunneltavaa, vaikka Gladys Knight & the Pips ei sillä esiinnykään.

Hold on käynnistyy kuin kirkko-urkujen saattamana, ja Gladysin laulama sävelmä on hyvin gospel-sävyinen. Albumin päättää jopa Philly-sävyjä tavoitteleva hienostunut midtempo-soul Make Yours a Happy Home, mikä saa tietysti Philly-diggarit haaveilemaan millaista jälkeä Gladys olisi mahtanut saada aikaan Gamble & Huff -tuotannossa...

Seitsemän raitaa tuntuu varmasti lyhyeltä albumilta tämän päivän standardein, mutta niinpä tätä albumia kaupataan CD-formaatissa yhdistettynä toiseen Gladys Knight & The Pipsien soundtrack-albumiin Pipe Dreams, joka on vuodelta 1976. -IT

Takaisin Gladys Knight & the Pipsien Buddah-kauden esittelyyn

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page