Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Gary Bartz: Bartz (1980 reissue)

Gary Bartz

February 23, 2013

The original release on US RCA, 1980
Now available at US Funky Town Grooves reissue CD, 2012

Rating: 7/ 10

Buy this album from our CD Shop

1) Need Your Love 2) Keep Goin' On (f. Tawatha on lead vocals) 3) Love Prelude / After The Love Has Gone 4) Rockin' All Night 5) Music 6) One-Eyed Jack 7) After Glow 8) (Give It Your Best), Shot!

Vuonna 1940 syntynyt saksofonisti Gary Bartz on arvostettu jazz-muusikko, jonka jazz-materiaalista Soul Brother -levymerkki kokosi vuonna 2004 Anthology-kokoelman, joka on Soul Townillakin myynnissä. Tämä vuoden 1980 albumi Bartz on kuitenkin toista maata kuin nuo jazz-levytykset, sillä tuottajana olivat James Mtume & Reggie Lucas, jotka juuri tuohon aikaan tuottivat mm. sellaisia nimiä kuin Stephanie Mills, Phyllis Hyman, Rena Scott ja Roberta Flack.

Tältä albumilta olisikin kiperä tietokilpakysymys, sillä kappale Keep Goin' on on tyylillisesti ja soundeiltaan välittömästi tunnistettvissa Mtume & Lucas -soul-raidaksi, mutta päävokalistina onkin Tawatha, joka vuonna 1980 oli vielä verrraten tuntematon, Mtume-yhtyeen naissolisti. En ollut itsekään tuota kappaletta tai koko albumia koskaan kuullut, ja olihan se hienoa vuonna 2012 saada kuulla ennenkuulematonta soul-materiaalia tältä tuotantotiimiltä, heidän parhaalta kaudeltaan ja vuoden 1980 mehevin ja täyteläisin soundein. Vokalistina arvostan myös Tawathan korkealle, ja on vaikea kuvitella, että edes Stephanie, Phyllis tai Rena olisivat tästä pistäneet ainakaan merkittävästi paremmaksi.

Kappale oli siis ihan puhdasta soulia, jolla Bartz on mukana vain fonisoolon puhaltajana ja mahdollisesti torvisektion jäsenenä. Loppu levy on oikeastaan myös paremminkin kuvailtavissa instrumentaali-souliksi tai korkeintaan smooth jazziksi, sillä Bartz on tällä levyllä pantu soittelemaan melodioita, ja jazzillista improvisiointia on vähän. Levyä ei voi siis suositella ainakaan jazz-diggareille, vaan kohderyhmä lienee ne Mtume & Lucas -soundin soul-fanit, jotka viihtyvät myös melodisten instrumentaalien parissa.

Kuvaavaa on, että mukana on myös lainasävelmänä Earth, Wind & Firen suuri balladihitti After the Love Has Gone, josta siis tehdään rento foni-instrumentaali, jolla tyttökuoro laulaa kertosäettä ja Bartz puhaltelee foniaan ylle. Onhan tuossa kieltämättä loppua kohti yhä enemmän improvisoinnin makua Bartzin puhaltelussa, eli ihan melodioiden hyräilyksi ei touhu mene. Mutta tämä antaa kuitenkin hyvän kuvan siitä, että jazz-levystä ei ole kyse, vaan instrumentaali-soulista, jossa on jazz-vaikutteita.

Muut sävelmät ovat sen sijaan uusia, ja niitä on ollut kirjoittamassa lähes koko Mtume-yhtye; basisti Basil Fearington, rumpali Howard King, vokalisti Tawatha Agee, kosketinsoittaja Hubert Eaves sekä tietenkin itse James Mtume ja Reggie Lucas. Viimeisen raidan Bartz on itse kirjoittanut.

Meno on soul-näkökulmasta ihan mukavahkoa rentoa musisointia fonin johdolla, sykkivissä Mtume & Lucas -soul-pohjissa. Mtume-yhtyeen funk-puolen tuntien sen sijaan funkia on tällä levyllä yllättävän vähän, ja esim. Rockin' All Night ja (Give It Your Best), Shot! ovat otsikoistaan huolimatta yllättävänkin pehmeäkulkuista soul-uptempo-menoa ja tosi kaukana esim. jostain Maceo Parkerin tai edes Jr. Walkerin irrottelusta. Ainoa kappale, joka on ihan ehtaa funkia, on enemmän P-funk-tunnelmaa lähestyvä One-Eyed Jack, ja tällaista olisin mieluusti kuunnellut enemmänkin. Tässä on party-möykkää taustalla, tyttökuoro hokee kertosäettä ja rytmiryhmä svengittelee hieman J.B.'s-hengessä.

Pehmeäkulkuisemmilla mediumeilla ja balladeilla on oikeasti hieman sellainen tunnelma, että kuuntelee soul-sinkun kääntöpuolen instrumentaaliversiota, eli ikään kuin se pihvi puuttuu, kun Bartzinkaan ei anneta survottaa fonillaan kunnolla jazzia vaan hänet pidetään tiukasti soul-ympyröissä.

Leppoisaa kuunneltavaa toki läpi levyn, mutta todella inspiroivat hetket jäivät vähiin. Funky Town Grooves sai ilmeisesti vain tuhannen painoksensa myytyä loppuun, joten pidä kiirettä, jos aiot levyn saada kohtuuhintaan.

Reviewed by Ismo TenkanenTakaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle