Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

The Futures: Castles in the Sky
(1975 reissue)

The Futures: Castles in the Sky

July 31, 2014

Original release on US Buddah, 1975
CD-uudelleenjulkaisu vuodelta 2013, Funky Town Grooves (USA)

Rating: 7/ 10

Tilaa levy verkkokaupastamme

1) Castles
2) (Love Lives On A) Windy Hill
3) Don't Close The Book
4) Super Love
5) I Had A Dream
6) Everyman Is God (But God Is The King)
7) Do Unto Others
8) Love Will Be Around Forever
9) Ninty Days
Bonus tracks:
10) Castles (7" Version)
11) That's the Way of a Woman in Love (7" Version)
12) Grade a Woman (7" Non Album)
13) No One Could Compare (7" Non Album)
14) You Better Be certain (7" Non Album)
15) We got each other (7" Non Album)
16) Make it last (7" Non Album)


FTG on uusintajulkaissut nyt Melba Mooren, Gladys Knightin, Michael Hendersonin Buddah-albumit, joten luonnollista oli, että myös tämä The Futures-lauluyhtyeen ainoa Buddah-albumi vuodelta 1975 julkaistiin, vaikka se onkin tyylillisesti enemmän Soulmusic.com-labelin heiniä 70-luvun lauluyhtyekiekkona. Levyä on jo aiemmin saanut CD-formaatissa kalliina japanilaispainoksena, mutta FTG:n versiossa on bonuksena vuosien 1974-75 Buddah-sinkuilta poimitut seitsemän bonus-raitaa.

The Futures tunnetaan soul-diggareiden keskuudessa parhaiten PIR-kaudestaan, kun yhtye levytti vuosina 1978 ja 1980 kaksi heikosti myynytttään, mutta soul-diggarien korkealle noteeraamaa PIR-albumiaan Past, Present and the Futures ja The Greetings of Peace. Näitä on Soul Townilla edelleen sekä Edsel-painoksena molemmat samalla CD:llä (erinomainen ostos!) sekä japanilaispainoksena.

Myös Alex Henderson esittelee FTG:n kansiteksteissä yhtyeen Philly-yhtyeenä, jolla oli kuitenkin laulussaan myös Detroit-vaikutteita (The Temptations tuli helposti mieleen, sillä yhtye käytti runsaasti eriäänisiä vokalisteja värittämään soundiaan). Tällaiselle vannoutuneelle Temptations- ja Philly-fanille nämä kuvaukset jo yksin käyvät suosituksena hankkia albumi, vaikka levyn materiaali ei olekaan vielä samaa tasoa kuin yhtyeen PIR-kaudella. Tuottajana olivat vähemmän maineikkaat nimet kosketinsoittaja Jerry Akines, Johnnie Lee Bellmon, Reginald Turner, Victor Drayton, joista Henderson tietää kertoa, että nelikko oli ollut Philly-lauluryhmän The Formations jäseniä. Sovittajat eivät ole juuri sen nimekkäämpiä: David van de Pitte, Johnny Allen, Wade Marcus. Muusikoista löytyy sen sijaan jo tutumpia hahmoja: Michael Henderson, Eli Fountaine, Robert White.

Lopputulos on juuri sitä, mitä tuolla kokoonpanolla voi odottaa. Futures-yhtyeen laulu on särmäistä ja skaalaa riittää Temppareiden tavoin baritonista falsettiin - Melvin Franklin-mäistä bassolaulua ei sen sijaan kuulla. Materiaali on ihan kelpo lauluyhtyesoulia, mutta suuret merkkiteokset puuttuvat, ja ei pidä ihmetellä, miten albumilta ei saatu lohkottua yhtään singleä listoille asti. Levy-yhtiö itsekin tajusi sen nopeasti, että albumilla ei ole mitään hittimateriaalia, ja pian perään julkaistiinkin sinkkuja, jotka eivät olleet albumiraitoja. FTG on mainiosti koonnut näitä albumin ulkopuolisia sinkkuja bonus-raidoiksi.

Albumille päätyneistä raidoista ehkä vakuuttavin on balladi Love Will Be around Forever, jossa on hieman Harold Melvin & the Blue Notes -tyyppistä paatosta yhtyeen Pendergrass-kaudelta. Nimikappale Castles on ehkä selkeimmin Temptations-linjainen, ja albumiversiolla on mittaa 7:52, jolloin yhtye pääsee esittelemään laajaa vokaalikirjoaan hyvin Temptations-hengessä, ja sovituksessakin on Norman Whitfield-vaikutteita. Kakkosraita (Love Lives On A) Windy Hill oli puolestaan kuin suoraan Eddie Kendricksin tai Damon Harrisin tulkitsemaa falsettivetoista 70-luvun alun Tempparia. Ehkä albumia voitiin pitää hyvänä käyntikorttina yhtyeelle, sillä levyn avullahan yhtye hommasi itselleen sopimuksen PIR:iltä.

Toinen Buddah-artisti Barbara Mason oli jo kirjoittanut yhden albumiraidan Ninety Days, ja Mason oli mukana duetoimassa albumin jälkeisellä sinkulla We Got Each Other, joka nousi vihdoin singlelistallekin, Billboardin soul-listan sijalle 38. Se oli kaikkiaan ainoa koskaan listoille noussut sinkku Futuresien Buddah-kaudelta, joten yhtiöllä tuskin oli ongelmia luopua yhtyeestä. We Got Each Other on klassista balladi-soulia monologeineen, ja vähän samat sanat kuin albumista eli ihan kelpo soulia mutta ei mikään unohtumaton sävelmä. Sinkun B-puoli Make It Last oli toinen duetto Barbaran kanssa, ja tämä on reipas menoraita, jossa on hieman tuollaista Spinners-meininkiä yhtyeen Atlantic-kaudelta.

Enemmän tuttua Philly-soulia olivat sinkut (That's) The Way of a Woman in Love / Grade a Woman sekä No One Could Compare / You Better Be Certain, joiden sovittajista löytyy tuttuja Philly-nimiä Norman Harris, Vince Montana ja Ronnie Baker. Tyyli on kuitenkin enemmän Trammpsien linjaa kuin PIR-linjaa, mikä ei ole ihme, kun juuri N. Harris - R. Baker oli tuttu yhdistelmä vuoden 1975 Trammpsien Buddah-albumilla The Legendary Zing Album.

FTG on itse ehtinyt myydä ensipainoksen albumista loppuun, mutta nyt levyä vielä saa Soul Townilta järkihintaan, ja kyllä tämä kannattaa 70-luvun lauluyhtyesoulin ystävien poimia talteen, vaikka mitään hittimateriaalia ei levyllä ollutkaan. Futures-jäsenistä Harry McGilberry liittyi sittemmin (v. 1998-2003) Temptationsien riveihin, mikä ei varmasti ketään yllättänyt, siksi vahvasti Temptationsien vaikutus kuuluu tälläkin levyllä.

(Soul Town Rating: 7/10)

Reviewed by Ismo Tenkanen

Takaisin Funky Town Grooves -esittelysivulle

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page