Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat
Classics Quality Neo-Soul Street Indie Funk Jazz-Funk

FUNK

Check out the groove!

Mitä on funk - lyhyt oppimäärä:

Osa 1: Mitä on funk - ja mitä se ei ole?

Osa 2: Funk-klassikkolevyjä

Funkin kulmakiviä kaivellessa ei varmaankaan pitäisi aloittaa kokoelmalevystä, mutta tämä kiekko kokoaa tiivistetysti sen, miksi James Brown on koko genren isähahmo. Levy kannattaisi tietysi hankkia tuplavinyylinä, mutta kun kaikissa kotitalouksissa ei enää ole vinyylisoitinta, CD käy korvikkeeksi:

James Brown: In the Jungle Groove
(Polydor 2-LP / CD, 1986)
A 1) It's a New Day 2) Funky Drummer
B 1) Give It up or Turnit a Loose (Remix) 2) I Got to Move (Previously Unreleased) 3) Funky Drummer (Bonus Beat Reprise)
C 1) Talkin' Loud & Sayin Nothing (Remix) 2) Get up Get Into It and Get Involved
D 1) Soul Power (Re-Edit) 2) Hot Pants (She Got to Use What She Got to Get What She Wants)

Albumi julkaistiin vuonna 1986, jolloin James Brownin samplaaminen rap-hiteille kävi kuumimmillaan. Samplatuimpia kuvioita hip hop -levyillä on ollut Funky Drummerin lyhyt rumpubreikki, joka kuullaan ensin vuoden 1969 originaalina, josta mainitaan että "Previously unreleased on album". Tuntuu todella uskomattomalta, että tuota 9:13 pitkää funk-klassikkoa ei oltu aiemmin julkaistu millään albumilla, mutta näin vain on tarkistuksen jälkeenkin! B-puoliskolla kuullaan sitten tuota breikkiä pidempänä miksauksena mm. rapperien tarpeeseen.

Vuoden 1968 Give It up or Turnit a Loose tuntuu urkuineen (Bobby Byrd) enemmänkin riehakkaalta soul-menopalalta kuin funkilta, mutta sillä on nautinnollista kuunnella rumpali Clyde Stubblefieldin lennokasta työskentelyä, ja myöhempi Sex Machine rakennettiin pitkälti tämän esikuvan pohjalta. James Brownin laulanta on tällä aika eläimellistä menoa, ja uskon hyvin, että tällaista menoa ei sallittu ainakaan useimmilla amerikkalaisilla radioasemilla.

Koko albumin kruunuksi tuntuu kohoavan vuonna 1970 purkitettu Talkin' Loud & Sayin' Nothing, jossa tosiaan kulminoituu funkin viehätys. Groove on kerrassaan mukaansatempaava ensi sekunnista alkaen. Stubblefield rullaa taas rytmiä kuin juna, säestäjänään Collinsin veljekset Phelps (rytmikitara) ja Bootsy (basso), Johnny Griggs (congat) sekä ennen muuta svengaavat torvikuviot, joista vastaa kaksi fonistia ja kaksi trumpetistia. Jamesin rooli on aika toissijainen kaiken grooven keskellä, kunhan huutelee sekaan fraasejaan, mutta ei pidä unohtaa että herra oli yhdessä Bobby Byrdin kanssa kirjoittanut kappaleen. Ja onhan jo itse otsikko jo aika legendaarinen, ja pitää paikkansa varmaankin tänäkin päivänä nuorison uhoavaan suunsoittoon. Vokalisoinnissa huomio kiinnittyy päävokalistin (James) ja muun yhtyeen verrattomaan vuoropuheluun aidon mustaan musiikkiperinteen mukaisesti. Kappaleen täysipitkää, yli 7 minuutin versiota ei myöskään oltu aiemmin julkaistu ennen tätä albumia! Singlehitti tästä editoitiin vasta alkuvuodesta 1972, jolloin kappale nousi soul-listan ykköseksi USA:ssa.

Vain kuukausi Talkin Loudin jälkeen syksyllä 1970 levytetty Get up, Get Into It and Get Involved on tullut tunnetuksi lähinnä Bobby Byrdin huutamasta Get on up -repliikistä, jota on paljon samplattu, mutta kappale jää kaikin puolin albumin heikoimmaksi - groove jää puolitiehen.

Takaisin aitoon asiaan päästään seuraavalla otoksella Soul Power, joka on äänitetty tammikuussa 1971, ja soul-listan top teniin se nousi jo pari kuukautta myöhemmin. Kappale rakentuu rytmikitaristin ja torvien svengaavaan vuorotteluun, ja laulupuolta laulavat duettotyyliin James ja Bobby Byrd. Fred Wesley yrittää mahduttaa sekaan myös pasuunasoolon poikasta. Kappaleesta teki verrattoman hip hop -sukupolven uusintaversion vuonna 1987 rapperi Brother D (kuva alla) otsikolla Clappers Power.


Albumin päättää jälleen keskinkertaisempi vääntö Hot Pants, jossa grooven kehittely jää lyhyen rytmikitarariffin ja sen kanssa vuorottelevan trumpettikuvion varaan Jamesin hokiessa tarinaa kuumista pöksyistä. Kesällä 1971 tämä kuitenkin käväisi listaykkösenä ennen kuin antoi tilaa jykevämmälle Brown-klassikolle Make It Funky.

Tämän albumin anti on vain kolmelta vuodelta (1969-1971), mutta levy antaa mainion kuvan siitä, mistä kaikki oikeastaan alkoi funk-musiikissa. Vuoden 2006 jouluna kuolleen James Brownin tuotantoa on Soul Townilla saatavana myös vinyylinä peräti yli 20 erilaista albumia, ja lisäksi Jamesin taustayhtyeen J.B.'s:ien omia albumeita - nekin funkin kulmakiviä.

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page