Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Enchantment: Enchantment

May 29, 2016

Now available as UK BBR reissue CD, 2012

Rating: 7/ 10

Tilaa levy Soul Express verkkokaupasta / Click here to order
(Alkuperäinen albumi vuodelta 1977, US United Artists)
UK BBR reissue, 2012

1) Come On And Ride
2) Gloria
3) Dance To The Music
4) Sunshine
5) Hold On
6) My Rose
7) Sexy Lady
8) Thank You For Loving Me

Bonus tracks:
9) Come On And Ride (Single Version)
10) Gloria (Single Version)
11) Hold On (Single Version)
12) Dance To The Music (Single Version)
13) Sunshine (Single Version)
14) Hold On (12" Version)

Funky Town Grooves julkaisi Enchantment-lauluyhtyeeltä sen vuosien 1980 ja 1982 albumit Soft Light, Sweet Music ja Enchanted Lady, joiden myötä omakin kiinnostukseni tätä lauluyhtyettä vihdoin viimein heräsi. Jo noilla disko/funk-painotteisilla albumeilla kuuli kyllä yhtyeellä olevan aineksia myös perinteisen lauluyhtyesoulin tekoon, ja vuosina 1976-1978 se saavuttikin suurimmat hitit klassisella laulyhtyesoulilla. BBR on julkaissut kolme Enchantment-albumia, tämän debyytin vuodelta 1976, sekä myös albumit Once upon a Dream (1977) ja Utopia (1983), joten tällä hetkellä yhtyeen albumidiskografiasta on CD-formaatissa uusintajulkaisematta enää vuoden 1978 Journey to the Land of Enchantment - joka on nyt tulossa CD:nä kesäkuun 3. päivä.

Tämä vuoden 1976 ensimmäinen Enchantment-albumi arvioitiin aikanaan jopa Blues News -lehdessä, ja Juhani Ritvanenkin totesi liki samoin sanoin kuin itsekin totesin tuossa yllä, että vaikka (tämäkin) levy oli diskopainotteinen, niin kyllä tästä heti kuuli, miten aineksia olisi vaikka minkälaiseen lauluyhtyesouliin. Vuonna 1976 kuitenkin myös perinteiset soul-yhtyeet muokkasivat tyyliään kohti diskolattioiden vaatimuksia, ja niinpä tälläkin levyllä nopeatempoiset raidat ovat diskosoulia, joka tyylillisesti muistutti kovasti The Miraclesien ja The Jacksonsien saman aikakauden teoksia, etenkin kun pääsolistina oli korkeaääninen tenori Emanuel E.J. Johnson, jota BBR:n levykansien kirjoittaja Andy Kelman on haastatellut erinomaiseen esittelyynsä yhtyeestä.

Yhtye oli perustettu Detoritissa jo 10 vuotta aiemmin 1966, mutta yhtyeen tie tähteyteen starttasi kunnolla vasta, kun se pääsi tuottaja ja laulunkirjoittaja Michael Stokesin suojattiyhtyeeksi. Yhtye purkitti ensin pari pikkusinkkua, jotka jäivät paikallisiksi minihiteiksi, kunnes pääsi Stokesin avustuksella levyttämään albumia Roadshow-merkille. Sitä, miksi yhtyeen pari albumillakin mukana ollutta raitaa päätyi Buddahin jakelussa Desert Moon -levymerkille pikkusinkuiksi, ei Kelmanin tarina paljasta. Kuvaavaa kuitenkin on, että ensin yritettiin melko kliseistä disko-jumputusta Come on and Ride, joka on todellakin hyvin lähellä The Miraclesien Columbia-kauden diskoilua. Tämä nousi Billboardin soul-singlelistalle, mutta ainoastaan sijalle 67.

Yhtyeen läpimurtohitiksi nousi vuoden 1976 joulukuussa sinkuksi julkaistu balladi Gloria, joka nousi aina soul-listan sijalle 5. ja pop-listoillekin sijalle 25, joka oli melkoinen saavutus tuntemattomalta soul-yhtyeeltä. Gloria oli Emanuel E.J. Johsonin omienkin sanojen mukaan "unelias balladi", jonka romanttinen kaunis melodia nosti sen kuitenkin isoksi hitiksi kesken diskohuuman. Levykansiteksteissä todetaan, että vastaavaan temppuun ylsi samana vuonna vain L.T.D, jonka Love Ballad nousi Jeffrey Osbornen tulkinnan ja Skip Scarborough:n erinomaisen sävelmän turvin listakärkiin uudelta tuntemattomalta soul-yhtyeeltä samalla tavoin kesken kaiken disko- ja funk-hittien aikakaudella.

Gloria oli tyylillisesti hyvin konventionaalinen soul-balladi, jossa oli myös klassinen soul-yhtyesovitus, ja suurin ansio on ilman muuta Johnsonin kiihkeä, falsettiin asti yltävä tulkinta, mutta tyylillisesti tämä oli tosiaan jo melko pop-henkinen ja suuria areenoja kosiskeleva, kuten pop-menestyskin kieli. Paljon enemään omaan makuuni oli kuitenkin seuraava sinkku Sunshine - joka nousikin sitten vielä jopa soul-listan kolmoseksi, kun taas pop-listoilla sijoitus oli vaisumpi (45.). Tämä onkin jo kerrassaan henkeäsalpaavan sielukas tulkinta. Kappale käynnistyy hyvinkin hempeissä tunnelmissa, mutta kun kappaleen tarina etenee vaiheeseen, jossa Johnson kertoo, miten ilmenee, että palavan rakkauden kohde olikin mennyt naimisiin ja odotti lasta, niin tosiaan lyriikoissa "sunshine was fading away" ja maailma muuttui kerralla harmaaksi. EJ Johnsonin tulkinta on sataprosenttista kiihkeää soulia, ja nousee korkeasta tenorista aina falsettiin asti. Yksi 70-luvun lauluyhtyesoulin todellisista helmistä.

Mainittakoon vielä mielenkiintoisena kuriositeettina, että Gloria-sinkun B-puolella oli albumillekin mukaan otettu funkympi diskoraita Dance to the Music, jossa oli mukava midtempo-rytmi wah wah -kurlauksineen ja torvineen, ja Muscle Shoals Horns teki tästä erinomaisen cover-version. Tämä Enchantmentin versio oli kuitenkin siis se alkuperäinen.

Vinyylin B-puolella (CD-levyn raidat 5-8) taso hieman laantuu, ja Hold on sekä Sexy Lady ovat jälleen melko rutiinimaista disko-soulia, toki hyvin laulettuna ja soitettuna, mutta näitä oli tällä aikakaudella kolmetoista tusinassa. Vastapainoksi kuitenkin Thank You for Loving Me on jälleen konventionaalista lauluyhtye-soulia kepeän midtemp-rytmin saattelemana ja Hold on Gloria-balladin hengessä esitetty hieman unelias soul-balladi, jolla soolotilaa saa myös yhtyeen toinen solisti Joe Thomas.

Epätasaisuudestaan huolimatta erittäin suositeltava hankinta 70-luvun lauluyhtye-soulin ystäville.

Reviewed by Ismo Tenkanen


Takaisin BBR-arviosivulle

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page