Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Enchantment: Enchanted Lady (1982 reissue)

Enchantment: Enchanted Lady

March 20, 2013

The original release on US Columbia, 1982
Now available at US Funky Town Grooves reissue CD, 2011

Rating: 7/ 10


Back in stock!
Buy this album from our CD Shop

1) I Know Your Hot Spot 2) Enchanted Lady 3) Toe Jammin' 4) I Can't Forget You 5) Adora 6) Only You 7) Your Love Is Like A Melody 8) Peace Is What The World Needs
Bonus tracks:
9) I Know Your Hot Spot - 12 " Version 10) Only You - 12" Version 11) Here's To You - 12" Vocal Version 12) Here's To You - 12" Instrumental


Enchantment-yhtyettä esittelin Funky Town Groovesin edellisen Enchantment-julkaisun Soft Lights, Sweet Music yhteydessä, ja kerroin, että pienet painokset myytiin nopeasti loppuun. Niinpä tämä yhtyeen vuoden 1982 on nyt Soul Towniltakin jo myyty loppuun, mutta kun viimeisen kopion meiltä osti tänään Cherry Records, niin tämähän kielii siitä, että kesällä sitten levy tulee BBR-labelilla... Ei ole nimittäin ensimmäinen kerta, kun ko. britti-yhtiö ostaa Soul Townilta muualla loppuunmyydyn kiekon ja sitten julkaisee levyn jollain omalla levymerkillään. Nyt kun levy on loppuunmyyty kaikkialla, hintapyynnöt siitä ovat nouseet yli sataan puntaan!

Varsin yllättävää, miten tällainen vuoden 1982 suht' harvinainen Columbia-kiekko nousee niin kysytyksi, että hintapyynnöt siitä kohoavat vuodessa yli sadan punnan, mutta ihan hyvä musiikkimaku britti-soul-diggareilla tuntuu olevan, sillä kiekko edustaa parhaimmillaan todella mallikasta groove-vetoista 80-luvun alun soulia ja diskofunkia. Tuottajana jatkoi Michael Stokes. Itse albumi floppasi listoilla eikä noussut lainkaan Billboardin black-listankaan top sataan, mutta yksi minihitti levyltä saatiin lohkottua.

Tämä oli I Know Your Hot Spot, josta FTG:n uusintajulkaisulla on mukana myös 12 tuuman maksiversio. Kappale on Jermain Jacksonin Burnin' Hot -hittiä lyriikoita myöten muistuttava sähäkkä ja kiihkeän intohimoisesti tulkittu diskofunk. Päävokalisti Emanuel "EJ" Johnsonin falsetissa on hieman samaa sävyä kuin Cuba Gooding:in lauluäänessä, vaikka mitään erehtymisen vaaraa ei olekaan, siksi ainutlaatuisia laulajia nämä molemmat kun ovat. Taustat ovat vuoden 1982 malliin jo hieman syntetisoitumassa ja rytmit koneellistumassa, mutta myös oikeita huippumuusikoita on edelleen mukana pitkä rivi, ja erityisesti sovittajakaarti on maineikasta joukkoa: Bert de Coteaux, Ray Chew ja Leon Pendarvis. Erityisesti puhallinryhmässä on tiukkaa jazz-patua Lew Soloffia myöten, ja pohjalla kiertää jäntevä bassogroove. Soundit ovat paremmat alkuperäisversiossa, maxille tulee jo tyhjäkäynnin makua ja turhaa syntiikkasahailua.

Sama touhu jatkuu sitten kappaleella Toe Jammin' vieläkin funk-pitoisempana, ja tämä alkaa jo haastaa aikakauden parhaiden funk-yhtyeiden groovailuja. Vahva arvaukseni onkin, että albumin kulttimaine ja pilviin kohonnut hinta on lähtenyt liikkeelle Englannin klubipiireistä, ei suinkaan mistään klassisen tai sweet soulin fanien keskuudesta. Levykansisssa kuvaillaan tyyliä nimityksellä "rare groove shuffler", ja sitä tämä tosiaan on, ja sitä kautta en tippaakaan hämmästele klubi-tiskijukkien käsien hikoilevan jo himosta saada levy levylautaselleen klubikeikoille.

Myös albumin soul-puoli on Stokesin tuotannossa ja vuoden 1982 soundeissa nautinnollista jälkeä tuollaisessa The Chi-Lites-hengessä. Otsikkomelodia Enchanted Lady on rikkaasti sovitettu balladi falsettisolisti Emanuel "EJ" Johnsonin kynästä. Samassa tyylilajissa vielä parempi on I Can't Forget You, joka mehevine fonisooloineen luulisi kelpaavan tosiaan ainakin Chi-Lites-faneille.

Vinyylialbumin B-kylki eli CD-levyn raidat 5-8 pyrkii jatkamaan samaa linjaa, mutta sekä menopuolella että balladipuolella intensiteetti selkeästi laskee. Menopaloista Only You:sta on myös bonuksena 12 tuuman versio, mutta ei albumiversiossakaan oikein ideat kanna yli kuuden minuutin kestoa. Peace Is What the World Needs on lauluyhtyemäisempi funk/soul-raita yhteiskunnallisine sanomineen, mutta ei nyt millekään Temptations- tasolle sentään nouse. Taustalla irrotellaan milloin rytmikitaralla, milloin perkussioilla ja torviryhmällä, eli yritystä ainakin on.

Samoin jälkipuoliskon balladit jäävät selvästi A-puolen tunnelmasta. Adora on jälleen Chi-lites-linjainen balladi mutta sävelmä ja tausta jäävät jotenkin latteiksi. You're Love Is Just a Melody on puolestaan kevytkulkuinen midtempo-pala, ilman suuria intohimoja laulupuolellakaan.

Ensimmäisen Columbia-albumin menestymättömyys ei levymerkkiä vielä lannistanut, ja Enchantment julkaisi vuonna 1983 toisen Columbia-albumin Utopia, josta on jo japanilainen CD-painos saatavana. Toivottavasti sekin tulee ennen pitkää BBR- tai FTG -levymerkeillä edullisemmin saataville.

Reviewed by Ismo Tenkanen

P.S. Levystä on nyt saatavana uusintapainos FTG:llä, ja Utopia julkaistiin toukokuun lopussa BBR:llä. Sillä lailla!


Takaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle