Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

EMERALD JADE:
Nimensä mukainen uusi (neo-soulin) klassikko!EMERALD JADE
A New Classic US Breeze CD 22 e

Vibe Queen - Delirious - My Man - Tippin' - You Bring You To My Life - Shine - I Found Love - Afternoon At Ricardo's - Joy To My Life (Dialogue)

Ledisin jo legendaarisen Soulsinger-levyn (2000) jälkeen on tuskin julkaistu yhtä selvää neo-soulin klassikkoa kuin tämä Emerald Jaden lupaavasti nimetty A New Classic, josta ainoa kielteinen piirre jota voisi keksiä on se, että levyllä on vain yhdeksän raitaa, joista vielä päätösraita on vaihtoehtoinen versio levyn kenties parhaasta kappaleesta You Bring Joy to My Life.

Toisaalta levyn lyhyys varmistaa sen, että kokonaisuus on eheä ja levyllä ei ole yhtään yliskipattavaa täyteraitaa, vaan kappaleet ovat toinen toistansa vakuuttavampia neo-soul-helmiä, joista säteilevän korkealaatuisuuden kuulee ensi sekunneista. Levyn yleistunnelma muodostuu enimmäkseen sykkivistä ja svengaavista jazz-henkisistä menopaloista, ja Emeraldia onkin jo ehditty vertailla milloin mihinkin jazz-legendaan (Ella Fitzgerald, Dinah Washington etc.), mutta tosiasiassa kyse on kyllä ihan aidosta soul-laulajattaresta, jonka vokalisoinnissa on selviä jazz-vaikutteita, mutta ei tässä mistään jazzista sentään ole kyse vaan silkasta soulista.

Jazz-piirteitä on toki tarjolla mm. vierailevien muusikoiden myötä, sillä erityisesti taustoilla sooloilevat pianisti ja trumpetisti luovat levylle väriä ja tyylikkyyttä. Sävelmät ovat Emeraldin itsensä kirjoittamia erinomaisia uusia melodioita, avustajana sävelmissä on Emeraldin aviomies Craig Monroe, joka on myös levyn tuottaja.

Levy avautuu Karen Bernodin funk-materiaalia muistuttavalla torviriffeillä vahvistetulla kappaleella Vibe Queen, jonka Emerald on omistanut "edeltäville vibe queeneille" kuten Chaka Khan, Patti LaBelle ja The Emotions, jotka Emerald itse lukee esikuvikseen. Kyseinen kappale onkin Chaka-mainen tuhti funk mouruavine kosketinpohjineen ja "Ain't Nobody"-huutoineen.

Neo-soulin puolelle (Erykah Badu, Ledisi, N'Dambi etc.) tunnelma kääntyy kakkosraidalla Delirious, jossa on tyypillinen sykkivä neo-soul-beat, jota täydennetään hienostuneella jazz-kitaralla (Troy Reigleman) ja Emerald kieputtaa verratonta, svengaavaa melodiaa, jolla tunnelmaa väritetään edelleen hauskoilla sanaleikeillä.

Vieläpä tästä paremmaksi pistää toinen välitön neo-soul-klassikko Tippin', jolla Emerald laulaa groovaavan pianon ja tyylikkään trumpettisooloilun (Eric Butler) yllä jazzahtavasti svengaavaa melodiaa, jonka lyriikoissa Emerald varoittelee kumppaniaan liiallisesta flirttailusta tyyliin "tippin' along, you're risking your home" ja "you think that you're so clever, but you're losing me forever"...

Laulullisesti vaikuttavin suoritus kuullaan kappaleella You Bring Joy to My Life, joka on jo valittu uudelle Expansion-kokoelmalle A New Soul Heaven, ja sävelmä on sielukas ja väkevästi tulkittu mid-tempopala hyvin tyypillisesti groovaavan neo-soul-sykkeen yllä. Emerald osaa vakuuttavasti yhdistää sielukasta, syvältä luotaavaa soul-vokalisointia ("Lovin' you has set me free, passion flow so naturally"..) kepeästi skattailevaan jazz-tyylittelyyn. Välitön klassikko, tosiaan.

Vielä erikseen on kehuttava tyylikkäitä balladeja My Man ja Afternoon At Ricardo's, joista edellinen on doo wop/jazz -vaikutteinen 50-luku-henkinen balladi trumpetin maustamana, ja jälkimmäinen eteerinen, merenaalto-efektien sävyttämä pelkistetyn kosketintaustan ylle tulkittu ultratyylikäs balladi.

Epäilemättä tästä levystä otetaan vielä jonain päivänä Soulsingerin tapaan jonkinlainen uudelleenpainos isommalla levymerkillä, mutta originaali on aina originaali, joten kehotamme hankkimaan tämän modernin klassikon tutulla fraasilla "get it while you can"!. *****

Kuuntele ääninäytteet Emerald Jaden omalta saitilta! (Klikkaa alta kuvaa)

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page