Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

James D-Train Williams: In Your Eyes

February 10, 2013

The original release on US Columbia, 1988
Now available at UK Funky Town Grooves reissue CD, 2011

Rating: 7/ 10

Buy this album from our CD Shop

1) In Your Eyes 2) Order in the House 3) With All My Heart 4) If You Know What I Know 5) Shadow of Another Love 6) Runner 7) Curious 8) Child of Love 9) Diamond in the Night 10) My Friend 11) Smile
Bonus Tracks: 12) Runner (7") 4:07 13) Runner (Dub Mix) 5:27 14) In Your Eyes (7") 3:07 15) In Your Eyes (Dub Mix) 5:47


James "D-Train" Williamsin toinen Columbia-albumi on edeltäjänsä tavoin uusintajulkaistu CD:nä sekä Expansion- että Funky Town Grooves -merkeillä. Tämä selittää sen heikon menekin vuoden 2011 FTG-painoksena, koska halukkaat olivat jo ehtineet ostaa levyn vuoden 2006 Expansion-levynä. Originaali on vuodelta 1988, jolloin alkuperäisiä Columbia-julkaisuja tuskin on monella vielä CD-formaatissa.

Vuoden 1988 klubitrendit olivat menossa kohti swinbeatia Keith Sweatin ja hip hop- tuottajien johdolla, ja D-Trainin edustama synteettinen klubi-funk alkoi edustaa eilispäin muotia. Taustalla hääri yhä ex-Mtume Hubert Eaves, III syntetisaattoreineen ja rytmikoneineen. Kyllähän Eaves yritti modernisoida tyyliään, mutta ei taipunut kopioimaan Ted Riley -soundia, ja ikävä kyllä Eavesin tyylillä ei ollut asiaa enää listakärkeen.

Ikävä kyllä siksi, että parhaimmillaan tämän levyn funkit ovat ihan eri tasoa kuin listoilla juhtineet swingbeatit, jotka nousivat jopa pop-listojen top teniin eli saavuttivat myös suuren valkoisen yleisön suosion. Tämän levyn funkit olivat sysimustaa musiikkia, parhaimmillaan mm. rohevan funk-basson ja funk/jazz-elementtien yhdistelyä, joilla ei voinut uneaksiakaan pop-listamenestyksestä. Meillä funk-diggareilla ei sen sijaan ollut urputtamista.

Nimikappalesinkku In Your Eyes on D-Trainin uran paras klubiraita: Eavesin poika Hubert Eaves IV näyttää funk-bassollaan jälleen mallia, ja bassottelee kuin Marcus Miller. Isä Hubert vastaa keyboard-taustoista, ja ohjelmoitujen kuvioiden päälle heittää jazzahtavaa pianosooloa. James Williams on tietysti elementissään vääntäessään melismaattista Glenn Jones -henkistä lauluaan, ja myös taustoilla enkelikuorossa on tunnelmaan sopivaa kovan luokan nimeä: Genobia Jeter (Glenn Jonesin vaimo), Lisa Fischer ja B.J. Nelson. Kyllä kelpasi. Soul-listalla sijoitus oli 11 - ja pop-listalle ei mitään asiaa...

Huomattavasti melodisempaa ja soul-henkisempää menoa edustaa With All My Heart, jonka pohjalla on kuitenkin vahva 80-luvun lopun mäisketausta, jota kuorrutetaan jazz-sävytteisillä keyboard-kuvioilla. Runner on myös melodinen soul-laulu jylisevässä ohjelmoidussa taustassa. Smile:n rytmipohja on lähes tasatahtinen jumputus, joka pilaa muuten ihan kohtuullisen esityksen.

Soul-puolelta balladi Shadow of Another Love on jo yllättävänkin seesteistä ja maltillista tunnelmointia, ja keyboard-taustassa on turhan vähän nyansseja. Curious on ihan nätti sävelmä, ja muuten ilmeetöntä taustaa sävyttää loppuhetkillä Lenny Pickettin saksofoni. Child of Love on antaumuksella tulkittu Williamsilta, taustalla on varsin steriili tausta hieman Nick Martinellin ohjelmoidun aikakauden tapaan. My Friend menee tunnelmaltaan jo melkein hautajaisten puolelle melankolisuudessaan, tausta on liki olematon. Parhaiksi noista jäävät Curious ja näyttävän tulkinnan myötä Child of Love, mutta aineksia olisi kyllä ollut parempaankin.

Koska näytti siltä, että levy-yhtiökin pyrki ohjaamaan Williamsia funkista soulin puolelle, olisi ehdottomasti kannattanut kokeilla muita tuotantotiimejä Eavesin ohella, sillä hänen hoivissaan juuri nuo soul-puolen raidat jäivät aivan turhan ilmeettömiksi ja steriileiksi, kun kuitenkin samaan aikaan soul-listoilla oli menossa trendi, jolla nostettiin monia kovia soul-vokalisteja listahuipulle aistikkaammalla tuotannolla. Funk-puolella Eavesin tyyli oli auttamatta epätrendikäs, vaikka funk-diggari olikin mielissään.

Niinhän siinä sitten kävi, että top tenin kynnystä kolkutelleesta sinkusta huolimatta albumi myi vaisusti, ja jäi sijalle 48., jolloin Williamsin sopimusta Columbialla ei uusittu. Mies on kuitenkin kiertuoinut mm. Euroopassa vielä 2000-luvullakin, myös Ralph Teen vieraana Birminghamin Luxury Soul Weekenderillä.

Reviewed by Ismo Tenkanen

Takaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle