Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Commodores: Natural High (1978 reissue)

Commodores - Natural High album

July 6, 2014

The original release on US Motown, 1978
Now available at CD reissue by Japan Motown, 2013

Rating: 6/ 10

Tilaa levy verkkokaupastamme
1) Fire Girl 2) X-rated Movie 3) Flying High 4) Three Times a Lady 5) Such a Woman 6) Say Yeah 7) I Like What You Do 8) Visions

Yksi hyvä puoli FTG:n ja BBR:n satojen kopioiden soul/funk-uusintajulkaisusarjoissa on ollut se, että edulliset uusintapainokset ovat syöneet markkinat tolkuttoman kalliilta japanilaisuusintajulkaisuilta, kun vielä 10 vuotta sitten japanilaiset lähes ainoina julkaisivat uudelleen 70- ja 80-luvun soulia. Atlantic pudottikin Japanissa uusintajulkaisujensa hinnat edulliseen 1000 jenin hintaluokkaan, ja noita levyjä saa käytännössä liki samaan hintaan kuin esim. BBR:n uusintajulkaisuja. Nyt Motown on Japanissa lähtenyt samaan 1000 jenin hintakilpaan, kun aiemmin hinnat olivat kolminkertaisia, ja kymmeniä Motown-levyjä on saatavilla mid price -hintaisena.

Niinpä esim. Commodoresin vanhoja albumeita julkaistiin Japanissa ensin kalliina mini-LP-CD-painoksina, liki 3000 jenin hinnalla (n. 30 euroa), mutta nyt niitä saa Motownin halpasarjassa jewel box -painoksina eli tavallisissa CD-koteloissa. Ei muuta kuin edullisille ostoksille!

Vuonna 1978 olin itse lukioikäinen soul/funk-diggari, ja Commodores-faniksi olin tullut Machine Gun-albumin ja sittemmin vuoden 1977 Commodores-albumin myötä, jolta löytyivät sellaiset herkkupalat kuin Brick House, Zoom, Patch It up ja Easy. Muistan odottaneeni yhtyeen seuraavaa albumia kuin kuuta nousevaa, sitä mainostettiin Black Music -lehdessä (jota myytiin Akateemisessa kirjakaupassa) kuukausia ennen kuin levy vihdoin saapui suomalaisten maahantuojien kautta Fazerin levykauppaan. Pettymys oli suuri, kun vihdoin sain albumin kuultavakseni.

Albumia oli markkinoitu ennen muuta Three Times a Lady -hitin myötä, ja tämä oli lällyä sokeritahnaa omissa korvissani - edellisen albumin Easy oli tähän verrattuna kuin deep soulia, mutta nyt Lionel Richie oli lähtenyt hakemaan yhtyeelle ja sittemmin omalle soolouralleen kansainvälistä menestystä riisuttujen pianoballadien avulla, jotka muuttuivat levy levyltä yhä hempeämmiksi sokeripommeiksi. Erityisesti tietysti nolotti se, että olin itse diggaillut Commodoresia ennen muuta rankkana funk-yhtyeenä, ja nyt Three Times a Lady teki yhtyettä Suomessa tunnetuksi lällyballadien esittäjänä, sävelradioita myöten.

Myös albumin funk-puoli kuulosti ilmestymisaikanaan kovin keskinkertaiselta, ainakin kun vertaili sisältöä edellisen albumin funkin kulmakiveen, Brick House-klassikkoon. Nyt yli 35 vuotta myöhemmin albumin funkit kuulostavat ihan mukiinmeneviltä, mutta totta on, että niistä puuttui se kipinä, joka yhtyeen varhaisemmilla funkeilla oli. Pop-ykköseksi asti yltäneen Three Times a Lady:n jälkeen singleksi julkaistiin Flying High, mutta se jäi sijalle 21. soul-listoillakin, eikä se kummemmin sytytä edelleenkään. Walter Orangen rumpalointi on kappaleen paras osa, mutta sävelmä on vaatimaton, ja mitään intensiivistä groovea ei pysytä luomaan taustallekaan. Jos Commodores oli tähän asti kisaillut Earth, Wind & Firen kanssa tasaväkisesti parhaan funk-yhtyeen tittelistä, nyt Commodores hävisi kisan sata nolla, kun EWF julkaisi ensin vuoden 1977 timanttinsa Spirit ja vuonna 1978 sitten All'n All-albumin huikeine ajattomine klassikkoineen.

Näin jälkikäteen parhaiksi raidoiksi albumilta nostaisin funk-raidat Fire Girl ja I Like What You Do, vaikka eivät nekään mitään varsinaisia klassikoita ole. Kelpo funkia kuitenkin, yhtyeen maanläheisempää päätä ja vielä etelän soundista tummaa menoa verrattuna 70-luvun lopun heleämpiin ja diskanttisempiin disko-funkeihin, kun funk-yhtye toisensa jälkeen alkoi kosiskella diskoyleisöä. Alun perinhän funk oli melkoinen diskomusiikin vastakohta, koska rytmit olivat funkissa hitaat ja synkopoidut, hyvinkin mutkikkaat, kun taas diskomusiikissa suosittiin tasaisen nopeasti läpyttävää 4/4-poljentoa. Walter Orangen kunniaksi on mainittava, että Commodores ei ollut vielä vesittänyt rytmejään, ja Commodoresin torvisoundi oli maanläheistä ja sameaa, ja se piti tunnelman tummassa funkyssa. Fire Girl avasi albumin tummissa maanläheisissä tunnelmissa, jota hieman miedonsi liitelevät syntiikkakuviot, mutta torvet ja rytmiryhmä pitävät soundin tiukasti mustan funkyn puolella. I Like What You Do rullasi notkean rytmin päälle, jota ryyditettiin napakoilla torvikuvioilla.

Raskainta funkya levyllä on X-Rated Movie, josta tosiaan diskoyleisön kosiskelu on mailien päässä, mutta Commodoresin ongelma oli siinä, että taustasoitantaan ei luotu vahvaa groovea, vaan yhtye panosti liikaa laulumelodiaan - joka oli tässäkin tapauksessa hyvin vaatimaton. Lisäksi taustalle ympättiin vastenmielistä rock-kitarasoundia.

Myös B-puolen avaus on hyvin keskinkertaista funk-puurtamista. Such a Woman kuulostaa sinkun B-puolen tasoiselta tusinaraidalta, joka pyrkii tiiviistämään tunnelman kertosäkeeseen, mutta "such a woman"-hokema on kuin kalpea varjo vaikkapa Brick Housen hekumallisesta naisvartalon kuvailusta...

Say Yeah on albumin toinen balladi, soundillisesti jälleen lähempänä Easy / Zoom -linjaa ja siten aivan eri maailmasta kuin Three Times a Lady, mutta sävelmä oli kaukana esikuvien loistosta. Tämä oli kuitenkin jo ihan silkkaa soulia, Richien rusettikaulaisten salonkiballadien rinnalla. Albumin päätösraita Visions on vielä kolmas balladi, ja varmasti lyriikoiltaan pyrkii toistamaan Zoomin tunnelmaa, mutta esikuva jää kauas taivaanrantaan, ja karvas pettymyksen makuhan tästä jäi kaiken kaikkian kitalakeen.

Totta kai kyse oli vertailukohdista, sillä sinänsä albumi ei ollut huono, mutta yhteen oma edellinen albumi tai Earth, Wind & Firen samanaikaiset tekemiset olivat vain niin paljon parempia. Kuuden pisteen albumi, asteikolla yhdestä kymmeneen.

Reviewed by Ismo Tenkanen


Takaisin etusivulle