Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Champaign: Champaign (1981 debut)

January 5, 2013

The original release on US Columbia, 1981
Now available at US Funky Town Grooves reissue CD, 2012

Rating: 7/ 10

Buy this album from our CD Shop

1) Can You Find The Time? 2) Party People 3) Whiplash 4) I'm On Fire 5) How 'Bout Us 6) Spinnin' 7) Dancin' Together Again 8) Lighten Up 9) If One More Morning
Bonus tracks:
10) How Bout Us - 7" Version 11) I'm On Fire - 7" Version


Champaign oli 7-henkinen yhtye, joka oli ottanut nimensä kotikaupungistaan USA:n Illinoisin osavaltion Champaignista. Yhtyeen napahahmoja olivat miessolisti Pauli Carman, naissolisti Rena Jones sekä kosketinsoittaja Dana Walden, jotka kaikki pystyivät luomaan vielä musiikkiuraa Champaignin hajottuakin. Carman oli parin albumin mittaisella soolourallakin 1980-luvun lopussa, mutta palasi yhtyeeseen 1990-luvun alussa ja on 2000-luvulla yrittänyt elvyttää yhtyettä uudelleen. Pätevin netistä löytyvä biografia yhtyeestä tuntuu olevan Soultracks-sivustolla.

Yhtye muistetaan oikeastaan vain yhdestä laulusta, balladista How 'bout Us. Se oli Dana Waldenin kirjoittama kaunis fonin sävyttämä balladi, joka oli Columbialla tuottaja Leo Grahamin tuottama ja sovittama täysin The Manhattans-tyyliin (Shining Star). Kappaleen ajattomuus perustuu tietenkin lyriikoihin, joissa erityisesti kertosäe oli omiaan hää-anthemiksi. Ilmestyessään vuonna 1981 laulu oli soul-listojen nelos-hitti ja USA:n pop-listojen sijalla 12, mutta kyllä tuo aika kansainvälisenä hittinä tänä päivänä tunnetaan. Kappaleesta on myös levytetty useampia cover-versioita, ja itse asiassa tämä vuoden 1981 versio oli jo uusinta yhtyeen jo aiemmalla nimellään levyttämä.Tällä Champaignin Columbia-debyytillä oli kaikkiaan yhdeksän raitaa, ja levy edusti sulavalinjasta kevyttä soulia pop-vaikuttein. En ymmärrä miten tältä FTG:n reissue-julkaisultakin on täydellisesti onnistuttu piilottamaan tieto siitä, että levyn tuottajana oli Chicago-soul-tuottaja Leo Graham, sillä hänen Manhattansien ja Tyrone Davisin kanssa hioma tyyli oli tietenkin myös tuon kansainvälisen hitin perusta, mutta FTG:n 80-luvulla souliin (ja lähinnä sen funk/klubi-puoleen) heränneille perustajille Leo Grahamin nimi ei sitten ilmeisesti sanonut mitään. Tosiasia kuitenkin oli, että myös Champaignin menestys syttyi ja sammui Grahamin läsnäolon ja kuvioista poistumisen myötä.

Pauli Carman ei toki ollut solistina läheskään Tyrone Davisin tai Manhattansien Gerald Alstonin tasoa, mutta kyllä hänet soul-laulajaksi voidaan noteerata, ja hänen notkea tenorinsa sopi levyn kepeään soul-linjaan. Nopeatempoisillakin käytetään vielä 1980-luvun alkuvuosien malliin oikeita soittimia ja torvisektiotakin, joka on tosin miksattu hyvin vaimeaksi. Menopalat ovat levyllä kauttaaltaan sulavakulkuisia, hyvin kevyesti funkahtavia diskosoul-paloja, mutta yhtyeen olisi toki kannattanut satsata enemmän balladeihin, joilla se pystyi saavuttamaan kansainvälistä menestystä.

Listoille asti Champaign sai kaikkiaan seitsemän singleä, joista kaksi ensimmäistä tältä albumilta. How bout Us:in ohella singlelistoille saatiin tältä kiekolta taustaltaan erittäin tyylikäs balladi I'm on Fire, joka jäi kuitenkin soul-listan sijalle 73. ja ilman pop-menestystä. Tämä oli kuitenkin jopa klassisempaa soulia kuin How bout Us, ja olisi voinut hyvin olla myös Manhattansien ohjelmistossa. Mainitsemisen arvoinen balladi on myös Dancin' Together Again.

Funky Town Grooves on julkaissut myös yhtyeen kaksi muuta Columbia-albumia (Modern Heart / Woman in Flames) CD-uusintajulkaisuna niputtamalla nuo kaksi levyä samalle CD:lle.

Reviewed by Ismo Tenkanen

Takaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle