Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat
CAFE DE SOUL -LEVYMERKIN BEST OF -TUPLAVARIOUS: Cafe de Soul - From the Beginning
UK Cafe de Soul 2-CD 22 e, 2004

Cafe de Soul on vasta pari vuotta toiminut erinomainen englantilainen levymerkki, joka on ehtinyt julkaista 14 eri albumia, niistä neljä levymerkin omia kokoelmia eli Cafe de Soul Volume 1 - 4, joista tuorein julkaistiin tammikuun 2004 alussa samaan aikaan tämän "best of"-tuplan kanssa. Kokoelmien yleistaso on ollut erinomainen, ja niinpä noilta ja yhtiön muilta albumeilta kokoaa vaivatta hinta-laatu-suhteeltaan mahtavan tupla-levyn. Jos ei ole vielä ehtinyt tutustua levymerkin antiin, tästä on hyvä aloittaa!

Tupla-CD käy käänteisessä järjestyksessä kronologisesti läpi yhtiön tähänastista tuotantoa eli uusimmasta vanhimpaan. Tarkastellaanpa kappaleita raita raidalta arvioasteikolla 1-10:

1) Transcendental Funk: Paradise (Rating 9/10)
2) Jeff Hendrick: Fine (Rating 7/10)

Kaksi ensimmäistä raitaa ovat tuoreimmalta Cafe de Soul Vol 4-kokoelmalta, ja esittelevät hyvin uuden levyn laadukasta, modernia, aavistuksen jazzahtavaa linjaa. Transcendental Funk on harhaanjohtavasti nimetty kokoonpano, sillä yhtyeen musiikki ei ole funkia vaan erittäin tyylikästä soul-jazzia esim. Fertile Groundin tapaan. Vol 4-kokoelmalla on mukana myös erehdyttävästi Will Downingilta kuulostava Transcendental Funk -raita The Reason I Love, mutta sävelmänä tämä Paradise on vieläpä hienompi esitys. Kappaleen laulaa tuntematon miellyttävä naisvokalisti sielukkaalla sopraanoäänellään, ja pianovetoista, aitojen instrumenttien hallitsemaa taustaa väritetään upeilla puhallinsooloilla (trumpetti, saksofoni). Poiminnat ovat yhtyeen albumilta Listening Pleasure, joka on pakko metsästää jostain käsiin!

Jeff Hendrick on valkoinen kanadalainen soul-artisti, jonka musiikkia on kuvattu Maxwell- ja Eric Benet-vaikutteiseksi, ja tuollaista miellyttävää neo-soul-tunnelmaa Hendrick tavoittelee myös kappaleella Fine, joka on kohtuullisen hyvä sävelmä ja pääosin ohjelmoidun taustan värinä on hieman pianosooloa.

3) Soul Folk: Life Goes on (Rating 7/10)
4) Soul Folk: Love Affair (Rating 7/10)

Myös kaksi seuraavaa esitystä ovat miespuolisen neo-soul-tulokkaan esityksiä. Soul Folk ei ole yhtye vaan Will Hammond -nimisen veikkosen taiteilijanimi. Vaikutteet tulevat D'Angelo-Kem-Omar-Maxwell-linjoilta, ja vaikka miehen lauluääni on hieman lattea, Soul Folkin albumi (Brothafromanuthaplanet) kannattaa tarkistaa, jos pitää mainituista esikuvista.

5) Sirius B Project: Autumn Breeze (Rating 7/10)
6) Sirius B Project & Donnie: Always Remember (Rating 7/10)

Cafe de Soul julkaisi Sirius B Project-nimiseltä yhtyeeltä myös kokonaisen albumin, mutta nämä kaksi raitaa tulivat tutuiksi jo Cafe de Soul Vol 2-kokoelmalta laadukkaina midtempo-raitoina, joilla oli mausteena jazz-pitoista soitantaa. Jälkimmäisellä raidalla duetoi kehutun soololevyn tehnyt Donny Hathaway-vaikutteinen laulaja Donnie, kun yhtyeen oma solisti on miellyttävä värisevä sopraanoääni Paige Lackey Martin, jonka soolo-raitaa kuullaan uudella Vol. 4-kokoelmalla. Sirius B Projectin oma albumi on myös saatavana.

7) Bostick/Ali Woodson: You Need Love (Rating 9/10)
8) Bostick/Ali Woodson & Jean Carne: What Will I Do (Rating 8/10)

Norman Connorsin aisaparina viime vuosina työskennellyt kitaristi Juewett Bostick julkaisi Cafe De Soulilla hienon soololevynsä, joka nousi meillä Soul Townin vuoden 2003 myyntilistalla peräti top teniin, joka on harvinainen saavutus smooth jazz -levylle. Toki levyn vetonauloina olivat erinomaiset lauletut soul-raidat, kuten nämä makupalat osoittavat. Ali Ollie Woodson on entinen Temptations-päävokalisti 80-90-luvuilta, ja mieheen on totuttu liittämään fraasi "maailman paras soul-laulaja" - tämä You Need Love on jälleen uskomaton bravuuri Alilta, fonilla maustettu melodinen puolinopea, jonka Ali sytyttää paloon kurkkuäänillään ja ulvahtelullaan.
Naisvokalistien puolelta puolestaan Jean Carne on ilman muuta tämän päivän soul-laulajattarien kirkkainta kärkeä. Lontoon Jazz Cafessa tammikuun alussa livenä Jean Carne todisti olevansa todella täydessä vedossa, vaikka Carnen hitit ovat 70-80-luvulta. What Will I Do on melko leppoisa, romanttinen balladi, joka ei tarjoa Alille ja Jeanille revittelyn mahdollisuutta, mutta nautittavaa, värikästä ja sielukasta on kaksikon tulkinta myös näin rauhallisessa tunnelmassa. Juewett sooloilee kitarallaan tyylikkään soolon.


9) China & Christopher Williams: Tell Me How Much (Rating 9/10)
10) Riverside: Make Me Say (Rating 8/10)

Mutta mitäs nämä sitten ovat? Mainintana on, että poiminnat ovat viime vuonna julkaistulta Cafe de Soul -julkaisulta CafedeSoul presents Kimberlite, joka on jotenkin mennyt Soul Townilta ohi - tilaamme jatkossa myyntiin. Ainakin nämä poiminnat Kimberlite Music -merkin tuotantoa esittelevältä levyltä ovat vakuuttavia.

Cafe de Soul -levymerkin vetäjillä tuntuu olevan pettämätön korva mukaansatempaavien menopalojen löytäjinä, ja siinä he kunnostautuivat erityisesti viime vuonna. Cafe de Soul Vol. 3 -kokoelmalla Tashanin After Hours ja Miles Jayen Should Have Been Strong olivat todellisia killer'eitä, ja samaan sarjaan lukeutuu uskomattoman tarttuva Tell Me How Much, joka on kiehtova duetto ranskankielisen nais-solistin (China) ja maskuliinisen Christopher Williamsin kanssa.

Myös toinen poiminta samalta Kimberlite-levyltä on maukas 80-lukulaisen kuuloinen soul-raita. Kappale on moderni groove-balladi, joka tutusta bump'n'grind-teemasta pystyy loihtimaan taas kerran yllättävän painokasta asiaa. Sävelmänä Keith Sweat kirjoitti samanlaisia ensimmäisille levyilleen.

11) Phillip Hunter: I Can Love You Better (Rating 8/10)
12) Tashan: After Hours (Rating 10/10)

Nämä kaksi raitaa avasivat viimekeväisen Cafe de Soul Vol 3-kokoelman todella tasokkaasti. Perkussiivinen I Can Love You Better on klassista 70-80-luvun tyyppistä midtempo-soulia miellyttävän tenoriäänen ja vahvan melodian saattelemana - todellista laatu-soulia. Tashanin After Hours hakee sitten vertaistaan jo sellaisten modernin soulin klassikoiden kuin Keni Burken Risin' to the Top joukosta ja lukeutuu viime vuoden todellisiin huippuhetkiin.

13) K-Rob: 2Nite (Remix) (Rating 6/10)
14) Leena Conquest: The Breeze (Remix) (Rating 7/10)

R&B-henkinen K-Rob avasi Cafe de Soul Vol. 2 -kokoelman tarttuvalla mutta tavanomaisella 2Nite-kappaleella, josta on tälle levylle jostain syystä päätynyt sekä alkuperäinen että remix-versio.
Samoin on valittu mukaan 2 eri versiota Leena Conquestin kappaleesta The Breeze, jonka alkuperäinen versio oli mukana ensimmäisellä Cafe de Soul -kokoelmalla, remix-versio puolestaan kakkososalla. Remix-versio toi kovasti mieleen 80-luvun Mtume-balladit.

Disc Two

1) Tonya Chester: Girlfriend (Rating 6/10)
2) C-Nario: Body Fusion (Rating 8/10)

Erinomaiselta Cafe de Soul Vol. 2 -kokoelmalta on hieman yllättäen poimittu keskinkertainen kokoelman päätösraita, kun taas toinen poiminta, chicagolais-tyttöyhtye C-Nario on erinomainen valinta. Body Fusion on tämän Emotions/Jones Girls-perinnettä jatkavan tyttöyhtyeen hieno versio 80-luvun pikkuklassikosta Body Fusion, jonka esitti alun perin toinen chicagolais-yhtye Starvue vuonna 1980.

3) K-Rob: 2Nite (Rating 6/10)
4) K-Rob: Stay (Rating 6/10)
5) Lugo: Swerve On (Rating 6/10)
6) Lugo: I Love U (Rating 6/10)

Cafe de Soul kokeili parin albumin verran myös hieman R&B-henkisempää soundia, mutta kun sen enempää K-Rob kuin Lugo eivät näyttäneet saavan huomiota, levymerkki on onneksi palannut laatu-souliin ja jazz-souliin. Huonoja eivät nämäkään raidat ole, mutta omaperäisyys on näistä konepohjaisista R&B-väännöistä kaukana.

7) Joseph Diamond f. Jesse Robinson: Only Takes a Minute (Rating 9/10)
8) Leena Conquest: The Breeze (Remix) (Rating 8/10)

Ensimmäiseltä Cafe de Soul -kokoelmalta on valittu levyn eliittiin kuuluneet Joseph Diamondin ja Leena Conquestin kappaleet. Diamond on Latin jazz -pianisti, jonka levyn tähtenä on kuitenkin upea baritoni Jesse Robinson, joka tulkitsee mahtavasti puolinopean Only Takes a Minute, joka oli yksi vuoden 2002 kirkkaimpia helmiä. The Breezen originaali, jolla mukana Roy Ayers vibrafoneineen, on myös modernin soulin klassikko.

9) Nichelle: Sentimental Brush (Rating 7/10)
10) Nichelle: Nothing Remains the Same (Rating 8/10)

Jos pitää Mtume-yhtyeen 80-luvun balladityylistä (kuten Juicy Fruit), Nichelle-nimisen naisvokalistin albumi on varmasti syytä tsekata. Siten pohjalla groovaa maaginen soul/funk-groove, vaikka kappaleet ovat balladeja, ja yllä kieputtaa sielukas laulajatar.

11) Darrius: Blissful (Rating 7/10)
12) Darrius: The Waiting Is Over (Rating 8/10)

Darrius-nimisen, Donny Hathaway-koulukuntaan kuuluvan soul-laulajan debyyttialbumin suurin viehätys oli puolestaan aidossa taustamusisoinnissa, sillä etenkin yhtyeen rumpali loistaa ja yhdessä basistin ja kosketinsoittajan kanssa loihtii todella mehevän pohjan Darriuksen lauluille. Nämä kaksi raitaa ovat hyviä näyttöjä laadukkaalta albumilta.

13) Sheree Monique: Smile (Rating 6/10)
14) Sheree Monique: Because of You (Rating 7/10)

Sheree Monique oli näyttävä, mutta musiikillisilta lahjoiltaan keskinkertainen neitonen, jonka albumilta nämä valinnat ovat parhaasta päästä mutta silti melko tavanomaisia, R&B-henkisiä tekeleitä.

15) Michael Bohannon: Make Love Last Forever (Rating 9/10)
16) Michael Bohannon: Build a Fire (Rating 10/10)

Michael Bohannon sai kunnian olla ensimmäinen Cafe de Soul -albumin julkaissut artisti, ja mies on tosiaan noussut melkoiseen kulttimaineeseen. Bohannonin tyyli on kiehtova kombinaatio Maxwellia ja klassista Marvin Gaye'ta, kuten nämä poiminnat osoittavat. Make Love Last Forever edustaa sielukasta Maxwell-balladi-soundia, kun taas Build a Fire on suorastaan sitä tasoa, että voisi olla joltain Marvinin 70-luvun albumilta. Ikävä kyllä Bohannonin oma levy on Cafe de Soul -julkaisuna jo loppuunmyyty.Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page