Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Brainstorm: Stormin' (1977 reissue)

Brainstorm: Stormin'

September 27, 2014

Rating: 6/ 10

US Tabu 2048, 1977, UK Edsel reissue CD, 2013
Tilaa levy Soul Express-verkkokaupasta

1) Lovin' Is Really My Game 4:59
2) Waiting for Someone 6:11
3) This Must Be Heaven 6:39
4) Easy Thangs 4:35
5) Prelude 0:49
6) Wake up and Be Somebody 6:22
7) Stormin' 4:15
8) We Know a Place 4:22
9) Hangin' On 4:16

Bonus tracks:
10) Wake up and Be Somebody (Short Version) 3:25
11) Wake up and Be Somebody (Long Version) 4:54
12) Lovin' Is Really My Game (Extended Version) 7:41
13) Lovin' Is Really My Game (Pt. 1) 3:03
14) Lovin' Is Really My Game (Pt. 2) 3:48

Clarence Avantin ensimmäinen kiinnitys uudelle Tabu-merkilleen oli Brainstorm-yhtye. Siinä oli yhdeksän jäsentä, joista kaksi naissolisteja, ja yhtye pyrki 70-luvun monien muiden isojen yhtyeiden tapaan sekä säveltämään että soittamaan itse laulunsa. Tuottajaksi Avant oli kuitenkin kiinnittänyt Jerry Petersin, joka oli kokenut multi-instrumentalisti ja tuottaja, joka on työskennellyt monien soulin supertähtien (Earth, Wind & Fire, Emotions, Friends of Distinction, Deniece Williams, Aretha Franklin, Gladys Knight, Diana Ross, The Jacksons), etc. kanssa.

Albumi jättää vaikutelman, että aineksia yhtyeellä oli enemmän soitantapuolella kuin muussa tekemisessä, ja ulkopuolista apua olisi tarvittu ennen muuta laulujen kirjoittamiseen. Lisäksi levyltä käy selväksi, että funk-osastolla Brainstormista ei ollut kilpailijaksi varsinaisten funk-yhtyeiden kanssa, sillä ammattitaitoinen soitanta rakentui enemmänkin sooloiluun ja taustasoitantaan, kuin esim. funkille ja disko-funkille ominaiseen grooven ja instrumenttikoukkujen rakentamiseen. Parilla instrumentaalilla yhtye pyrkii kovasti sooloilemaan ja näyttämään soolokykyjään, mutta näilläkään raidoilla ei rakenneta grooveja vaan yritetään päteä soolosuoritusten kautta.

Tuottaja Jerry Peters ei lähtenyt auttamaan yhtyettä laulunkirjoitukseen, vaan Petersin kynästä on levyllä vain alle minuutin mittainen jousisektion välisoitto Prelude. Jo vuoden 1976 puolella singlenä julkaistu Wake up and Be Somebody lienee ensimmäinen Tabu-julkaisu, vaikka se on numeroitu jakelijan sarjanumeroiden pohjalta Tabu JB-10811. Tabu-sinkkuja julkaistiin kaikkiaan satoja, enkä yritä niistä lähteä kokoamaan mitään diskografiaa, varsinkin kun 70- ja 80-luvuilla keskityttiin jo enemmän albumimarkkinoihin. Tuo Wake up antaa hyvän kuvan Brainstormin musiikista, sillä se on monipuolisesti yhtyeen soitantaa esittelevä, mutta sävelmältään vaatimaton raita, josta on albumilla verkkaisesti käynnistyvä, 6:22 pitkä versio. Sinkkuna kappale oli ytimekkäämpi ja 3:25 pituinen, mutta eihän tuossa ollut mitään aineksia isoon listahittiin, ja minusta oli suorastaan yllättävää, että se nousi edes 11 viikoksi soul-listoille ja ylsi korkeimmillaan sijalle 48. Laulumelodialtaan kappale on täysin mitätön ja pitäytyy melkein pelkkään otsikon itsepintaiseen toistoon. Parasta raidassa on pasunisti Jeryl Brightin sooloilu puolivälissä kappaletta.

Albumilta saatiin kuitenkin sievoinen hitti, kun keväällä 1977 markkinoille laskettu kakkossinkku Lovin' Is Really My Game laskettiin vesille. Siitä on myös CD:n bonus-raitana peräti 7:41 pitkä maxi-versio, kun albumiraidalla oli mittaa 4:59. Tämä kappale on wah wah -kitaralla käynnistyvä Belita Woodsin laulama disko-soul-raita, jota väritetään Brainstorm-yhtyeen johtohahmon, saksofonisti Charles Overtonin soololla. Charles Vealin johtaman jousisektion myötä kappaleelle jää tuollainen 70-luvun puolivälin diskosoulin leima, vaikka Belita Woodsin vaikeroiva, Candi Staton -vaikutteinen vahva laulu on hallitseva hieman rutiinimaisen diskopoljennon yllä. Kappaleen listasijoitus 14. yllätti ainakin minut, sillä mikään merkkiteos ei tämäkään ole, enkä ymmärrä sen disko-vetovoimaakaan.

Albumin ehdoton kruunu oli kuitenkin albumiraita nimeltä This Must Be Heaven, jonka tulkitsi yhtyeen basisti Eugene Lamont Johnson. Kappaleessa on kaikki soul-klassikon ainekset, ja ihmetellä täytyy, ettei Avant tajunnut tätä lainkaan ja lohkonut kappaleesta sinkkua. Tai sitten Avant oivalsi, että kappale edusti klassista balladi-soulia, eikä halunnut Tabusta perinne-soul-merkkiä, vaan pyrki disko-klubi-markkinoille, jonne kappale ei tietysti soveltunut. Lamont Johnsonia asia taisi nyppiä siinä määrin, että hän lähti lätkimään yhtyeestä, ja Lamontin vuoden 1978 sooloalbumi onkin seuraavaksi käsiteltävä Tabu-uusintajulkaisu. Kehutaan tuota raitaa lisää sitten Lamontin sooloalbumin yhteydessä, sillä kappale otettiin toki mukaan myös Lamontin omalle levylle.

Tuolta soul-osastolta oli myös albumin kakkosraita Waiting for Someone, joka on midtempoinen duetto, laulupuoleltaan ihan sielukasta vääntöä ja taustoillaan värikästä puhallintyöskentelyä.

Funk-puolella Brainstormilta puuttui siis kokonaan James Brown / J.B.s'-koulukunnan rytminen intensiteetti ja vetovoima, samoin kuin B.T. Express / Brass Construction -linjan yhteensoiton myötä rakennettu groove-henki. Brainstorm rakenteli funkinsa Sly & the Family Stone -henkiseen simppeliin mökeltävään laulumelodiaan, jota höystettiin sitten jyhkeillä sooloilla ja puhallinvalleilla. Tässäkin kategoriassa esim. Easy Thangs on aika epäonnistunut, kun taas puhtaammin funk-instrumentaaleina esitetyt raidat Stormin' ja Hangin' On onnistuvat jo paljon paremmin mm. huilu- ja fonisooloineen. Hittejä oli näiden joukosta kuitenkaan turha hakea, ja vasta reippaammin diskohenkinen SOS Band murtautui Tabu-merkillä listakärkiin.

Reviewed by Ismo Tenkanen

P.S. Kansiteksteistä paljastui, että alun perin Charles Stepneyn oli tarkoitus tuottaa albumi, mutta hän kuoli keväällä 1976. Brainstorm todellakin pyrki Earth, Wind & Fire -tyyppiseen tiukkaan omaan, puhallinvetoiseen soundiin. Brainstorm oli myös klubikeikoillaan esittänyt mm. EWF:n ja Chicagon ohjelmistoa.

Takaisin Tabu Label -sivulle

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page