Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Brainstorm: Journey to the Light (1978 reissue)

Brainstorm: Journey to the Light

October 6, 2014

Rating: 8/ 10

US Tabu 35327, 1978, UK Demon Music Group reissue CD, 2013
Tilaa levy Soul Express-verkkokaupasta

1) We're on Our Way Home (Pt. 1) 3:45
2) Loving Just You 4:30
3) Every Time I See You I Go Wild 7:02
4) Brand New Day 3:49
5) Journey to the Light 5:40
6) If You Ever Need to Cry 6:31
7) We're on Our Way Home (Pt. 2) 2:50
8) Positive Thinking 4:44

Bonus tracks:
9) Loving Just You (Edit) 3:39
10) We're on Our Way Home (Pt. 1 & 2) 6:15
11) The Visitor 3:53

Brainstorm-yhtyeen kakkosalbumi Journey to the Light (v. 1978) kohensi kaikin puolin keskinkertaiseen debyyttiin Stormin' verrattuna. Tuottajana jatkoi mm. Earth, Wind & Fire-yhteyksistään tuttu Jerry Peters, jousisovittajana Charles Veal, ja Brainstorm-yhtyeen paras puoli oli ammattitaitoinen soittotyöskentely, jota vahvistivat vielä EWF-tyyliin lukuisat ammattimuusikot, joskaan ei tietysti aivan yhtä timanttista tasoa kuin esikuvalla.

Laulupuolella Belita Woods jatkoi vahvana naissolistina, mutta soolouralle siirtyneen basisti ja vokalisti Lamont Johnsonin korvasi Deon Estus. Listamenestystä ei tälle ihan kelpo albumille herunut, sillä sinkkulohkaisuista vain ensin markkinoille laskettu We're on Our Way Home ylsi soul-listoille asti ja sekin vain häntäpäähän sijalle 84. Kappale käynnistyy terhakkaalla funk-bassottelulla, ja jatkuu säkenöivänä diskofunkina Belitan miellyttävän käheän ääneän vetämänä. Olen kuulevinani tässä myös EWF-vaikutteita, mutta eipä menestystä tullut. Ehkä yhtye vain liian itsepintaisesti pitäytyi laulumelodioissa, kun menestyksekkät diskofunkit rakensivat enemmän niihin koukukkaisiin riffeihin, ja Brainstorm halusi näyttää osaamistaan sooloina ja taustamusisointina. Tabun jakelijaksi oli vaihtunut CBS, joten silläkin puolella kaiken olisi pitänyt olla kunnossa, ja Brainstormin vaisu listamenestys oli varmasti pettymys niin Tabulle kuin jakelijalle.

Kakkossinkku Loving Just You oli yllättävänkin perinteinen soul-balladi, jonka taustalla oli hienoa soitantaa ja paljon nyansseja. Päävokalistina oli Trenita Womack intensiivisellä tenorillaan, ja kappaleen kruunaa Larry Simsin flugelhorn-soolo. Laatusoulia, mutta ei vain riittävän kaupallinen listamenestykseen.

Myös sinkun B-puoli Every Time I See You I Go Wild! on aivan erinomainen ja muistuttaa minua L.T.D-yhtyeen parhaista funkeista. Kappale oli itse asiassa alun perin harvinainen Stevie Wonder-originaali vuodelta 1967, jonka tulkitsee Belita Woods antaumuksella, ja erityisesti torviryhmä pistää parastaan. Jousien ja puhaltimien vuorottelu on upeaa. Deon Estus vierailee lyhyesti Belitan duettoparina. Kappaleella on albumiversiona pituutta yli seitsemän minuuttia, mutta pikkusinkulle se oli typistetty alle neljään minuuttiin.

On todella sääli, ettei näillä laadukkailla soul-funk-raidoilla saavutettu listamenestystä, ja yhtye joutui vesittämään tyyliään kolmannelle albumilleen kohti diskolattioita. Mutta näinhän teki lukematon muukin funk-joukkue 1970-luvun lopulla, joten asiassa ei ollut mitään uutta ja yllättävää.

Tasokkaan vinyylin A-puolen päätti raita Brand New Day, jolla yhtye yrittää kokeilevampia ja vaihtelevempia kuvioita, ja tällekin on helppo hakea esikuvaa Earth, Wind & Firen albumien jazz-henkisemmistä raidoista. Deon Estus pystyi myös nostamaan äänensä falsettiin Philip Baileyn tapaan.

Myös vinyylin B-puolen avaus Journey to the Light ilmentää EWF-vaikutteita puhallinryhmän ja soundien osalta. Kappaleen oli kirjoittanut pasunisti Jeryl Bright, joka sai pestin Cameoon Brainstormin hajottua, ja oli mukana myös MCB-yhtyeessä (Aaron Mills-Thomas Campbell-Jeryl Bright), jolta FTG on uusintajulkaissut yhtyeen vuoden 1983 ainoaksi jääneen nimettömän albumin.

Avara ja kirkassoundinen balladi If You Ever Need to Cry on sekin tyylikkäästi sovitettu, ja Belitan laulama melodia on kohtuullinen, vaikka aineksia ei ehkä ihan kuuteen ja puoleen minuuttiin olekaan. B-puolen kolmantena raitana on We're on Our Way Home Part 2, joka on hieman erikoinen ratkaisu, kun maksina oli julkaistu yhtenäinen 6:34 pitkä täysimittainen versio (Prt I & II). CD-uusintajulkaisun bonuksena on sitten julkaistu tuo pitkä versio, pahoittelujen kera vinyyliltä masteroituna, ja sekös sitten kermakorvaisten hifistien mielen taas pahoitti sosiaalisessa mediassa ja verkkokauppa-forumeilla.

Albumin päätösraita Positive Thinking on Deon Estusin kirjoittama ja tulkitsema maailmanparannus-laulu, joka jää hyvätasoisen albumin heikoimmaksi lenkiksi.

Bonus-raitoihin jää myös erikoinen Latin/Brasil-henkinen instrumentaali The Visitor, joka lienee aikanaan hyllytettyä materiaalia, sillä en löytänyt sitä sinkkujulkaisujenkaan B-kyljiltä. Tabu ei ollut ihan outisider tälläkään sektorilla, sillä vuoden 1978 flopanneisiin Tabu-julkaisuihin kuului myös yksi argentiinalaisen Lalo Schifrinin albumi Gypsies (Tabu JZ 35436, 1978), ja Demon Music Group on lokakuussa 2014 juuri aikeissa julkaista uusintapainoksen vuoden 1979 Schifrin-albumista No One Home (Tabu JZ 36091, 1979).

Kaiken kaikkiaan Brainstormin kakkosalbumi oli mielenkiintoinen kiekko, joka omana aikanaan ei kiinnostanut juuri ketään, mutta näkyy löytäneen oman kuulijakuntansa nyt liki 40 vuotta alkuperäisen julkaisun jälkeen!

Reviewed by Ismo Tenkanen


Takaisin Tabu Label -sivulle

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page