Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Brainstorm: Funky Entertainment (1979 reissue)

Brainstorm: Funky Entertainment

November 9, 2014

Rating: 5/ 10

US Tabu 35749, 1979, UK Demon Music Group reissue CD, 2013
Tilaa levy Soul Express-verkkokaupasta

1) Hot for You 10:50
2) A Case of the Boogie 9:03
3) Popcorn 4:46
4) Funky Entertainment 4:12
5) You Put a Charge in My Life 4:11
6) Don't Let Me Catch You with Your Groove Down 4:43
Bonus tracks:
7) Popcorn (Edit) 2:01
8) Hot for You (12" Version) 6:39


Brainstorm-yhtyeen kolmas ja viimeinen albumi julkaistiin kuumana diskovuonna 1979, ja nyt kaikesta kuulee, että yhtyettä oli käskytetty tekemään diskoalbumi. Mutta aivan kuten debyyttialbumin diskoilusta kävi ilmi, yhtyeellä ei ollut siihen eväitä, vaan se pitkillä diskomaratoneillakin kuvitteli, että heidän tehtävänään on esitellä yhtyeen monipuolista soitantaa ja sooloilla eri soittimilla. Ja ne tarttuvat riffit, chantit, koukut ja groove puuttuivat kokonaan. Nyt avauksena on liki 11-minuuttinen diskofunk Hot for You, jossa on yksittäisiä hyviä elementtejä kuten funk-bassottelu ja fonisoolo, mutta kokonaisuus on tavattoman sekava ja suorastaan kaoottinen. Iso yhtye soittaa laajalla arsenaalilla kukin omia juttujaan, ilman että tässä on yhteistä juonta tai groovea. Yksinkertaisesti juju puuttuu, ja yhtye ei kyllä selvästi tajunnut lainkaan mikä on diskomusiikin idea. Ei kukaan jää diskossa kuuntelemaan fonisooloja tai perkussionistin kuvioita, jos sitä groovea tai koukkuisia hookeja ei ole.

No, tuo diskomusiikkihan oli tyylilaji, että joko artistilla oli siihen tuntuma, tai sitten ei, ja ainakaan jonkun ulkopuolisen sanelemana siitä ei tullut yhtään mitään. Tuottajana oli jälleen maineikas Jerry Peters, ja täytyypä sanoa että ukko on ollut pihalla kuin lumiukko tämän kiekon kanssa, ja hänestä ei ainakaan ollut ohjastamaan Brainstormia diskomusiikin tekoon. Oikeastaan parhaiten tämän levyn epäonnistuminen käy ilmi, kun soittaa perään Tabun seuraavan yhtyekiinnityksen, S.O.S. Bandin debyyttilevyä, jossa kaikki osapuolet tiesivät mitä tekivät, ja sillä saavutettiin megamenestys.

Lienee turha edes todeta, että tämä albumi floppasi kaupallisesti. LP ei noussut lainkaan soul-listoille, ja albumilta irrotetut singlet kääntyivät laskuun jo sijoilta 65 ja 84. Ensin yritettiin sinkkuna avausdiskoilua Hot for You - josta maksisingle on lyhyempi versio kuin albumiraita - ja kakkossinglenä laskettiin vesille albumin ainoa balladi You Put a Charge in My Life. Tuo jälkimmäinen on itse asiassa koko levyn paras raita, perinteinen soul-balladi kuulaassa EWF-vaikutteisessa fingersnappin-taustassa. Säveltäjänä oli Jerry Peters, jonka omalla CV:llä oli huikea lista kontribuutioista mm. Deniece Williamsille, Earth Wind & Firelle, Con Funk Shunille ja kymmenille jazz-funk- sekä gospel-artisteille.

Jos otetaan huomioon vielä ne tosiasiat, että Brainstormin esikuva oli Earth, Wind & Fire ja että tälle levylle oli rekrytty lisämuusikoiksi Jerry Hey, Harvey Mason, Ernie Watts, Phil Upchurch ja Paul Jackson Jr., ja että säveltäjissä oli mukana jopa Sam Dees, niin voidaan tiivistää, että levy oli kaikkien lahjakkaiden muusikoiden ja säveltäjien kykyjen todellista haaskausta.

Albumin funkein raita Popcorn on menopuolen kuuntelukelpoisin raita Maceo -vaikutteisine foniosuuksineen, mutta tästäkin jäi vaikutelma, että yhtye ei ollut omalla mukavuusalueellaan. Kuten kansiteksteissä todetaan, S.O.S. Band jatkoi siitä, mihin Brainstorm jäi. Edelliseltä disko ja funk sujuivat luontevasti, ja Mary Davisilla oli myös soulillista syvyyttä. Brainstormin parhaaksi albumiksi jäi kakkosalbumi Journey to the Light, ja sääli, ettei yhtye päässyt paremmin esittämään Earth, Wind & Fire -linjaista kunnianhimoisempaa musiikkia, vaan sitä yritettiin väkipakolla viedä diskoareenoille.

Reviewed by Ismo Tenkanen


Takaisin Tabu Label -sivulle

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page