Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

MICHAEL BOHANNON Build a Fire
(UK Cafe de Soul CD, 2001) 24 €

Michael Bohannonin viime vuonna Cafe de Soul -merkillä julkaistu lohkottu 4 raidan EP oli jo monien kriitikoiden vuoden parhaiden listoilla ja nyt julkaistu uusi kokonainen albumi (itse asiassa Bohannonin toinen CD) sisältää tuon minikiekon parhaat palat ja nipun uusia äänityksiä. Ensikuulemalta Bohannon vaikuttaa Marvin Gaye'tä jäljittelevältä vahvaääniseltä soul-kurkulta, mutta myöhemmillä kuuntelukerroilla mieleen tulee vertailukohtana myös uuden polven ns. "new classic soul" -artistit, erityisesti Maxwell. Eli Bohannon lukeutuu näihin uuden sukupolven soul-nimiin, jotka yhdistelevät onnistuneesti 70-lukulaista soulia tämän päivän musiikkiin.
Levyetiketissä ei ole muusikkotietoja, mutta taustat ovat 70-lukulaisin elementein (wah wah -kitara, kosketinsoittimet, vibrafoni, oikeat rummut ja perkussiot) vahvistettuja, joskin ne jättävät Michaelin sielukkaat, raastavat tulkinnat selkeästi pääosaan.
Levyn paras anti onkin laadukkaat sävelmät - kaikki Michaelin omia - jotka Michael laulaa osin Marvinin 70-luku-henkisessä falsetissa, osin voimakkaalla, Marvinin 60-luvun rajuimpia tulkintoja muistuttavalla kurkkuäänisellä tenorilla.
Albumi avautuu What's Going On -tunnelmia tavoittelevalla verrattomalla nimikappaleella Build a Fire, jolla Michael esittää koko ääniskaalansa falsetista rajuun kurkkuääniseen irrotteluun. Seuraava kappale Make Love Last Forever muistuttaa jo enemmän Maxwellin tyyliä tyylikkäästi liu'uttelevan sähköpianotaustan ja rauhallisen, mutta äärimmäisen aistikkaan tulkinnan saattelemana. Kolmas raita on yksi levyn korkeimmista huipuista: taivaallisen kaunis midtempoinen balladisävelmä Maybe, jonka loppupuolen Bohannon repii uskomattomalla voimalla.
Levyn parhaasta urasta yhdessä Maybe'n kanssa kilvoittelee myös Bliss, joka on ensikuuntelulla vakuuttava, välittömästi mieleenpainuva laatu-soul-sävelmä, joka tyylillisesti sopisi loistavasti esim. Isley Brothersin ohjelmistoon. Vibrafonisoolo kruunaa upean midtempo-raidaan.
Modernimpia ja enemminkin Maxwelliä kuin Marvin Gaye'tä muistuttavia laadukaita soul-raitoja ovat mm. Someday, Amazing ja Get It Right. Pari kolme loppupuolen puolinopeata raitaa jäävät sekä sävelmiltään että taustoiltaan keskinkertaisimmiksi ja lohkaisevat täysistä pisteistä puolikkaan, mutta 13 täyspitkän kappaleen joukossa on siis kymmenkunta erinomaista esitystä.
Vahva ehdokas vuoden levyksi vuonna 2001! ****1/2

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page