Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Blue Magic: Message from the Magic
(1978 reissue)

Blue Magic: Message from the Magic CD

November 8, 2014

The original release on US ATCO, 1978
Now available at CD reissue by UK Funky Town Grooves, 2014

Rating: 6/ 10

Tilaa levy verkkokaupastamme
Buy the CD from our CD shop


1) Can't Get You Off My Mind
2) If You Want Me To
3) Lady In My World Of Love
4) Four Leaf Clover
5) Purple Passion
6) Still In Love With You
7) Message
8) Sweet Woman
9) I Waited

Tällainen vuoden 1978 sweet soul -albumi ei normaalisti kuulu oikein FTG:n reviiriin, mutta kun FTG oli jo aiemmin julkaissut kaksi tuoreempaa Blue Magic -albumia, niin label on päättänyt ottaa myös aiemmin CD:llä julkaisemattoman vuoden 1978 albumin valikoimiinsa.

Blue Magic on maineikas sweet soul -yhtye, joka levytti vuosina 1974-1995 kaikkiaan yhdeksän albumia, ja oli mukana yhtenä kolmesta artistista myös vuoden 1976 Live!-albumilla. FTG on siis aiemmin ehtinyt julkaista Miragelle vuonna 1983 purkitetun Magic # sekä vuoden 1981 erinomaisen Capitol-albumin Welcome Back, josta on nyt uusi painos, kun aiempi myytiin loppuun.

FTG:n helmasynti, tuottaja- ja muusikkotietojen puute, vaivaa myös tätä julkaisua, ja piti luntata jälleen Discogs.com-saitilta, että levyn taustahahmona on ennen muuta Skip Scarborough sekä hänen myötään myös lukuisia Earth, Wind & Fire -miehiä kuten Philip Bailey, Al McKay, Ralph Johnson ja vuosina 1975-1982 yhtyeen torvisektiossa soittanut fonisti Don Myrick. Noilla meriiteillä olisi luullut, että levy-yhtiö olisi markkinoinut albumista todellisen myyntivaltin, mutta täysin päin vastoin, sillä albumi ei noussut lainkaan USA:n soul-listoille, eikä siltä saatu yhtään sinkkua listoille. Discogs:n diskografiassa on listattu 7 tuuman sinkku vuodelta 1978, I Waited / Cant' Get You off My Mind, mutta tämäkään ei siis yltänyt listoille asti.

Syy menestymättömyyteen on varmaankin se, että Skip Scarborough ei halunnut muokata Blue Magicin tyyliä EWF-linjoille, vaan pikemminkin halusi kunnioittaa yhtyeen sweet soul -tyyliä ja tuoda EWF-miesten tukea luomaan tuota aitoa Blue Magic -tunnelmaa vuosina 1977-1978. Voi hyvin arvata, miten lopputulos on ollut karvas pettymys levy-yhtiöpampuille, jotka varmaankin odottivat, miten Scarborough ja EWF-tähdet vievät Blue Magicin ajanmukaisille funk/disko-linjoille. Oikeastaan ainoa raita, jossa selkeästi kuuluvat EWF-soundit, onkin albumin päätösraita, rento midtempoinen I Waited, josta sitten koitettiin sinkkua, mutta eihän tässä ole sinkkuhitille vaadittavaa iskevyyttä ja tarttuvuutta. Niinpä levy-yhtiö tylysti hautasi albumin ja Blue Magic vaihtoi seuraavaksi levymerkkiä.

CD-uusintajulkaisulle luulisi kuitenkin nyt olevan kysyntää, kun Skip Scarborough, Earth Wind & Fire ja Blue Magic kukin ovat jo sellaisenaan soulin legendoja. FTG on neuvotellut albumille julkaisuoikeuden Englantiin, mutta tällainen ahne levykauppias tietenkin nyt elättelee suuria toiveita myydä levyä tähtitieteelliseen hintaan USA:n markkinoille heti, kun rajoitettu tuhannen kappaleen painos myydään loppuun... Poimikaapa levy talteen niin kauan, kun painosta ei ole vielä myyty loppuun. Juuri tätä kirjoittaessa nimittäin kaksi muuta Blue Magic -levyä on jo myyty taas loppun FTG:n omalla saitilla.

WEA on pitänyt hyvin saatavilla CD-painoksena 1970-luvun aiempia Atco-albumeita, Blue Magic, Magic of the Blue, Thirteen Blue Magic Lane ja Mystic Dragons, joista etenkin debyytti ja kolmas albumi olivat muhkeita myyntimenestyksiä julkaisuaikoinaan, ja niinpä niille on riittänyt kysyntää myös CD-painoksina. Tämä vuoden 1978 julkaisu on sen sijaan huolella haudattu, ja FTG:n uusintapainos paikkaa nyt tämän aukon yhtyeen levyjen CD-uusintajulkaisusarjassa.

Albumi avautuu Philly-hengessä, kun yhtyeen jäsenten oma sävelmä Can't Get You off My Mind on tyypillisen kepeä ja ilmava Philadelphia soulin yleislinjan mukainen medium-raita jousien ja rikkaan taustan tukemana. Sinkun B-puolena tälläkään ei ollut kuitenkaan radiosoittoon tarvittavaa vetovoimaa ja hittipotentiaalia.

Kakkosraita If You Want Me to on yhtyeen pääsolisti Ted Millsin yksin kirjoittama avarasoundinen balladi, jolla EWF-vaikutteet kuuluvat lähinnä puhallinsovituksessa, mutta hyvin tyylipuhdasta sweet soulia tämä on edelleen. Skip Scarborough on itse säveltänyt kappaleen Lady in My World of Love, jossa ei ole samanlaista magiikkaa sävelmänä kuin Skipin tunnetummissa hiteissä mm. EWF:lle, The Emotionsille tai L.T.D.:lle, mutta tämäkin on tehty pitkälti mukaillen 70-luvun alun sweet soul -tunnelmaa. Kaikesta siis kuulee, että Skip on tuottanut albumin yhtyeen alkuperäistä linjaa kunnioittaen, eikä suinkaan ole lähtenyt sitä muokaamaan ajanmukaisempien listasoundien suuntaan.

Otsikolla Four Cleaf Clover eli neliapila on levytetty kymmeniä lauluja, mutta Blue Magicin versio ei ole mikään cover-versio, vaan falsettikultakurkkujen Philip Bailey ja Carl Carlwell yhdessä kirjoittama uusi sävelmä. Tässä on jo rytmiikassa häivähdys EWF-vivahdetta, mutta jälleen jouset ja rauhallinen melodia pitävät tunnelman edelleen tiukasti Blue Magicin omassa sweet soul -genressä.

Vinyylin B-puoli käynnistyi raidalla Purple Passion, joka A-puolen avauksen tapaan on yhtyeen itse kynäilemä laulu, ja levyn nopeatempoisin ja diskokelpoisin raita. Tässä on myös jousien hallitsema kertosäe ja leppoisa diskokomppi, ja soundit ovat todellakin miljoonan mailin päässä EWF:n saman aikakauden funkeista ja diskoiskuista.

Enemmän omalla osaamisalueellaan yhtye on perään seuraavalla perinteisellä sweet soul -balladilla Still in Love with You, joka on myös yhtyeen omaa käsialaa, samoin kuin ikään kuin albumin nimikappale Message. Se on diskokelpoinen uptempo-laulu, mutta menokappaleilla yhtye onnistui monin verroin paremmin Capitol-albumillaan Welcome Back, jolla Norman Harris vei yhtyeen reilusti Philly-soundeihin. Tällä albumilla on varsin niukasti aitoa Philly soul -tunnelmaa, valitettavasti.

Samoin balladeilla jäin lopulta kaipaamaan Bobby Elin, Vinnie Barrettin ja kumppaneiden haikeita, laadukkaita sävelmiä. Ted Mills on kirjoittanut balladin Sweet Woman, joka on tyylillisesti yhtyeen 70-luvun alun helmien linjaa, mutta sävelmänä vain keskitasoa.

Sama yleisvaikutelma jää koko albumista. Vaikka Scarborough on ollut uskollinen yhtyeen vanhalle linjalle, erityisesti sävelmäpuolelta puuttuvat merkkiteokset. Ehkä oli virhe antaa yhtyeen ottaa niin paljon omia sävelmiään albumille, sillä Scarborough olisi ollut laulunkirjoittajana itse paljon lahjakkaampi, ja hänen olisi pitänyt luottaa omaan sävelkynäänsä. Miehen kynästä ovat sellaiset soulin balladiklassikot kuin Love Ballad (LTD), Don't Ask My Neighbors, Love Changes (Mother's Finest), Can't Hide Love, Love's Holiday ja Giving You the Best I Got (Anita Baker). Tältä albumilta juuri tuon luokan helmet puuttuvat valitettavasti kokonaan.

Soul Town Rating: ***

Reviewed by Ismo Tenkanen

P.S. Huomasin vielä jälkeenpäin, että Discogs-saitin Blue Magic -diskografiasta puuttuu kokonaan yhtyeen tuorein albumi My Magic Is Real, joka julkaistiin vuonna 1995, eli korjataan albumien kokonaisluvuksi yhdeksän.

Takaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle