Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Billy Paul: Ebony Woman

May 11, 2014

Now available at UK BBR reissue CD, 2012

Rating: 7/ 10

Tilaa levy Soul Express verkkokaupasta / Click here to order
(Alkuperäinen albumi vuodelta 1970)
1) Ebony Woman
2) Mrs. Robinson
3) The Windmills Of Your Mind
4) Everyday People
5) Let's Fall In Love Again
6) Windy
7) Psychedelic Sally
8) Traces
9) Proud Mary

USA:n Amazon myy tästä albumista Legacyn CDR-kopioita tilauksesta, mutta Englannissa BBR on julkaissut levystä kunnon CD-painoksen 12-sivuisen CD-vihkosen kera. Siihen on kirjoittanut asiantuntevan artistiesittelyn Andy Kellman, ja tämä jättää vähän toivomisen varaa, etenkin kun Andy on onnistunut saamaan Billy Paulin haastateltavakseen ja kommentoimaan albumia.

Billy Paulilta julkaistiin kaksi albumia ennen miehen Philadelphia International -kautta, ja molemmat ovat nyt saatavana BBR:n uusintapainoksina. Debyytti oli jazz-levy Feeling Good at the Cadillac Club, joka nimestään huolimatta ei ollut mikään live-levy vaan studioalbumi, joka julkaistiin alun perin Gamble-merkillä vuonna 1968. Sitä seurasi Kenny Gamblen ja Leon Huffin lyhytaikaisella Neptune-levymerkillä vuonna 1970 julkaistu Ebony Woman, jonka Gamble & Huff prässäsivät sittemmin vuonna 1973 uusiksi PIR-merkilleen vuonna 1973. Jälkimmäisessä oli kannessa musta naismalli, kun originaalin kannet on säilytetty BBR-uusintajulkaisun kanteen. Alkuperäiskansissa Billy Paul esiintyy kolmen naisen taustalla, joista yksi oli Billyn pitkäaikainen vaimo Blanche Williams.

Billy kertoo kansitekstien haastattelussaan, että tavatessaan Gamblen ja Huffin ensi kertaa (Gamble oli nähnyt Billyn esiintymässä Cadillac Clubilla) hän lauloi vain jazzia. Tuossa vaiheessa Billy oli jo kokenut jazz-vokalisti, ja hän oli julkaissut kappaleen Ebony Woman singlenä jo vuonna 1959. Vaikka Kenny Gamble rakastikin jazzia, Billy Paulin tyyliä alettiin muokata melodisempaa soulia kohti, ja tämä albumi on ikään kuin puolestavälistä miehen jazz-tyyliä ja myöhempää soul-tyyliä, eli mukana on vielä reipasta jazz-improvisointia, jos myös Billyn myöhemmälle uralle tuttua tyylittelyä. Levylle valitut laulut olivat cover-lauluja niin jazzin (Horace Silverin Psychadelic Sally)) kuin popin puolelta. Balladit olivat vielä viihteellisiä jousitaustoineen ja muistuttavat hieman Marvin Gayen levytyksiä viihde-jazzin parissa.

Kustakin kappaleesta on Andy Kellmanin esittely ja monista Billyn omat haastattelukommentit, ja ne ovat luettavissa CD-lipukkeesta. Tähän riittäköön esityksiä kiteyttämään Billyn osuva repliikki: "When I put my stamp on it, I sing it my way", eli laulut on tosiaan tulkittu Billyn omalla ja hyvin uniikilla tyylillä.

Olen juuri kokoamassa Soul Expressin sivuille Billy Paul -diskografiaa, ja BBR on julkaissut CD:nä nyt jo viisi Billy Paul-albumia, jotka kaikki ovat saatavina verkkokaupastamme.

Reviewed by Ismo Tenkanen


Takaisin BBR-arviosivulle

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page