Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

Betty Wright: Betty Wright

September 10, 2017

Now available as US Funky Town Grooves reissue CD, 2016

Rating: 8/ 10

Tilaa levy Soul Express verkkokaupasta / Click here to order
(Alkuperäiset albumit vuosilta 1979 ja 1980)

1) What Are You Going To Do With It
2) I Like Your Loving
3) Indivisible
4) Body Slang
5) Dancin' On The One
6) Give A Smile
7) I Come To You
8) Make Me Love The Rain
9) One Bad Habit (And That's Loving You)

Bonus Tracks:
10) What Are You Going To Do With It (7" Version)
11) What Are You Going To Do With It (12" Version)
12) I Believe In You (7" Version)
13) Goodbye You, Hello Him (12" Special Version)
14) Body Slang (7" Version)


Muistan edelleen kuin eilispäivän, kun joskus kenties lukioikäisenä vierailin levykaupan varastossa, joka maahantoi konteittain cut out -vinyylialbumeita Suomeen. Laitoin toivelistalleni artisteja, joiden kaikki levyt olisin valmis ostamaan, kunhan vain osuvat vastaan cut out -laareista. Betty Wright oli tuolla listalla, mutta niin vain kävi, että cut out -markkinoille ei tainnut koskaan kulkeutua Bettyn levyistä kuin T.K.:n jakelussa ollut Travelin' in the Wright Circle (1979), ja niin oma Betty Wright -kokoelmani on edelleen aukkoja täynnä.

Onneksi nyt ennen muuta britti-julkaisijat - joihin siis myös Funky Town Groovesin luen, vaikka tämäkin CD on prässätty USA:ssa - sekä japanilaiset ovat pitäneet huolen siitä, että Betty Wrightin albumidiskografia on kokonaisuudessaan julkaistu CD-formaatissa. FTG kantoi kortensa kekoon päästyään Sony Musicin / Columbia / Epicin master-nauhoihin käsiksi, ja sieltä löytyi kaksi Betty Wright -albumia, jotka Epic oli julkaissut vuosina 1981 ja 1983. Tämä self-titled "Betty Wright" on niistä ensimmäinen, ja kaksi vuotta myöhemmin ilmestyi Wright Back at You.

Kumpikaan albumi ei menestynyt lainkaan, vaan ne putosivat listoilta vain muutaman viikon jälkeen. Tämän vuoden 1981 albumin kärkisijoitukseksi jäi 54. Näin siitäkin huolimatta, että levyn kärkisingle oli Stevie Wonderin yhdessä Bettyn kansssa kirjoittama What Are You Going to Do with It - hyväntuulinen ja melodinen menoraita. Käsittämättömän alhaiselle sijaluvulle sekin jäi Billboardin soul-listalla, kun huippusijoitus oli 42. - miten ihmeessä tälle ei saatu paremmin soittoaikaa radioissa? Kakkossinkuna julkaistu Body Slang / I Like Your Loving ei sitten noussut enää listoille lainkaan.

Kaupallisen menestyksen vaatimattomuudesta huolimatta tämä on korkealaatuinen soul-albumi, jolla on sekä menopuolella että balladeissa huippuesityksiä. Pari vaisumpaakin raitaa osuus joukkoon, mutta noteeraan albumin silti kahdeksan pisteen kiekoksi. Epic oli todella satsannut levyn taustajoukkoihin, jotka voi käydä lunttaamasta jälleen Discogs-saitilta, kun FTG tuttuun tapaan keskittyy kehumaan itseään ja Alex Hendersonin liner notesit ovat diipadaapaa, jossa kerrataan Bettyn uraa syntymästä 1953 asti ja keskitytään Alston-kauteen, ja sivuutetaan tämä Epic-kausi kahdessa kappaleessa. Mukana levyn teossa oli siis Stevie Wonderin ohella mm. Richard Dimples Fields, Andre Fischer, Fred Wesley, Phyllis Hyman, Jerry Peters, Cheryl Lynn, Teena Marie ja muita lajinsa todellisia huippuja. Torvisektiosta kannattaa myös noteerata vielä Ernie Watts ja Jerry Hey.

Betty on syntynyt joulukuussa 1953, ja levytti suuria hittejä jo teini-ikäisenä, ja tätä levyä purkittaessa hän on ollut edelleen siis reilusi alle kolmekymppinen nainen. Vaikka Bettyllä oli Alston-kaudellaan kymmenkunta isoa hittiä, hän oli selkeästi sinkkuartisti, jonka albumit myivät hyvin vaisusti. Koska tämän albumin tuottaja Andre Fischer oli tullut tutuksi Rufus & Chaka Khan-tuottajana, arvelen, että hän yritti kopioida Chakan formaattia Bettylle, ja mikäs siinä, sillä resepti oli verevää funk-pitoista menoraitaa ja sielukasta silkkaa soulia balladeille.

Vain vuotta myöhemmin eli vuonna 1982 suuren läpimurtonsa tehnyt Richard Dimples Fields oli myös mukana taustavoimissa, ja kirjoitti hienon päätösraidan One Bad Habit, jolla on pituutta peräti 7:41. Syksyllä 1981 julkaistiin sinkkuna lisäksi tyypillisempi, monologiin ja lyriikkaan panostava runoilu Goodbye You, Hello Him (jonka Whitburnin listakirja kirjoittaa väärin muotoon Goodbye Him, Hello You), joka on saatu tälle albumille mukaan bonus-raitana 12 tuuman versiossaan (5:50). Sinkkuna kappale nousi sijalle 65 eli Betty ei päässyt nauttimaan Dimplesin lyhyestä megamenestyksestä, joka kulminoitui ykköshittiin If It Ain't One Thing, It's Another (1982). Sehän oli varsin erikoinen raamatullinen saarna sanoitukseltaan kappaleen loppua kohti.

Dimple Fieldsin kynästä oli myös miellyttävä, melodinen ja tarttuva kevyt fingersnappin'-medium I Like Your Loving, jolla mausteena on myös Victor Feldmanin vibrafonisoolo. Rämäkämpää Chaka-linjaa kokeiltiin kappaleella Body Slang, jolla taustoja laulavat Cheryl Lynn ja Teena Marie, mutta kappaleessa ei ollut hittisinkun iskevyyttä. Fred Wesleyn torvisovituksella varustettu Dancin' on the One on samoin dynaaminen ja ärhäkkä, mutta Bettyn itse kirjoittama melodia on vaatimaton. Wesleyn oma soolo jää harmittavan lyhyeksi.

Lopulta albumin parhaat hetket ovat sielukkaita balladeja, joissa on myös sovituksellisesti tyylitajua. Jerry Peters on loihtunut upean taustan ja tunnelman kappaleelle Indivisible, jonka huipentumana on kuitenkin Bettyn loppua kohti kiihtyvä ja yltyvä lataus laulusuorituksessa. Kappaleen säveltäjä Jon Lind muistetaan kuitenkin parhaiten Earth Wind & Firen Boogie Wonderlandin säveltäjänä. Kuuntele videoklippi alta!

Pelkistetty piano/jousiballadi Come to You on sovituksellisesti Lionel Richie-viihteen linjoilla, mutta Betty pitää tuhdilla tulkinnallaan tunnelman soulin puolella. Sen sijaan Make Me Love the Rain sykkii jälleen reilusti soulin väreissä ja mausteena on myös fonisoolo.

Kun alkuperäinen albumi oli Suomessa hyvin harvinainen import-levy, ja tämä FTG-julkaisu on rajoitettu parin tuhannen kopion painos, kehotan hankkimaan CD:n heti, ennen kuin se myydään loppuun ja hinnat moninkertaistuvat.

Reviewed by Ismo Tenkanen


Takaisin Funky Town Grooves -sivulle

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page