Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

PETE BELASCO:
Impromp2-tyylisen, Marvin Gaye-vaikutteisen
hienostuneen soul-jazz-musiikin diggareillePETE BELASCO
Deeper
US Compendia CD 22 e
1)Hurry Hurry 2) Deeper 3) I’ll Come To You 4) Keep On 5) Too Close 6) Crazy 7) Fool’s World 8) Nia 9) Wonderful Woman 10) Zoe 11) People Ask Me

Soul-jazz-muusikko/vokalisti Pete Belascon Deeper-levyn kansi on varmaankin vahva ehdokas vuoden tylsimmäksi levykanneksi (kannessa on harmaalla pohjalla kuulokkeen kuva), mutta juuri muuta kritisoitavaa ei tästä levystä keksi! Levy on tyylillisesti Marvin Gayen Let's Get It On-levyn inspiroimaa soul/jazz-musisointia, joka muistuttaa kovasti Impromp2-kaksikon parhaita esityksiä. Erona Impromp2:n tyyliin on lähinnä se, että rap/hip hop-vaikutteet puuttuvat tyystin, ja Impromp2:n Johnny Brittin soittaman trumpetin tilalla on nyt Belascon itsensä soittama saksofoni. Belasco itse on multi-instrumentalisti, joka soittaa fonin lisäksi rumpuja, kosketinsoittimia, bassoa ja vibrafonia, sekä lisäksi laulaa hyvin samaan tyyliin kuin Johnny Britt Impromp2-levyillä ja on levyn toinen tuottaja.

Se toinen tuottaja Belascon ohella on JK alias Joel Kipnis, itsekin huippuluokan sooloartisti jazz-funk-kitaristina, jonka musiikissa parasta ovat olleet upeat soundit ja hieno jazz-kitarointi. Niistä molemmista päästäänkin tällä Belascon albumilla nauttimaan, kun JK on ainoa levyllä käytetty kitaristi, jonka hienostunut soitanta on levyllä hyvin esillä.

Tämä albumi Deeper julkaistiin aluksi ainoastaan Japanissa Victor-merkillä (lue arvio Soul Express Onlinesta), mutta onneksi levyä on huhtikuusta 2004 asti ollut saatavana myös normaalihintaisena jenkkikopiona Compendia-merkillä. Levy on sellainen, josta todennäköisesti kuuntelemalla ulkomaisista nettikaupoista 10-30 sekunnin näytteitä kustakin kappaleesta vakuuttuu ensikuulemalla, koska pelkästään yleistunnelma ja soundi ovat hivelevän hienoa soul-jazzia parhaassa 70-luvun Marvin Gaye-hengessä.

Etenkin levyn alkupuoli on huipputasoa. Avausraita Hurry Hurry on saksofonin ja helmeilevän jazzahtavan kosketinpohjan myötä avautuva balladi, joka tuo välittömästi mieleen Marvin Gaye-mielleyhtymät sävelmää ja laulantaa myöten. Kertosäkeessä tyttökuoro (Robyn Springer-Wincey Terry) toistaa Heaven above, babe ja tunnelma on tosiaan taivaallinen. Kakkosraita, nimikappale Deeper on asteen keskinkertaisempi midtempo-raita, jolla taustaa hallitsevat Belascon verraton fonisooloilu, JK:n kitarasoundi ja letkeä beat. Ehkä lähinnä Marvin Gayen klassikoita Let's Get It On ja I Want You-albumien linjoilta on balladi nimeltä I'll Come to You, joka tosiaan voisi olla sävelmänä suoraan noilta klassisilta eroottisilta soul-albumeilta, vaikka kyseessä on aivan uusi sävelmä. Myöhäisillan Quiet Storm-tunnelmointi ei tästä juuri parane!

Sofistikoituneen soul-jazzin fiesta jatkuu seuraavalla kappaleella Keep On, joka on Curtis Mayfieldin parhaita muistuttava falsetissa laulettu midtempo-raita wah-wah-kitaran ja perkussioiden sävyttämänä. Too Close rakentuu sekin erinomaisen saksofoni- ja kitara-kuvioinnin ylle sykkivässä midtempo-pohjassa.

Levyn jälkipuoliskolla ei ehkä ole yhtä mieleenjääviä sävelmiä, mutta yleistunnelma jatkuu levyn läpi samanlaisena. Crazy on puhdas saksofoni-instrumentaali, ja samoin Nia ja Zoe ovat instrumentaaleja, jotka voisivat olla esim. Boney Jamesin tai edesmenneen Grover Washington Jr:n levyiltä. Päätosraita People Ask Me kulkee eniten perinteisen jazzin hengessä, mutta Belascon urkujen soitanta tuo acid jazz-sävyjä mukaan. Wonderful Woman ja Fool's World tuovat myös Isley Brothersien tyylikkäät falsettiballadit mieleen.

Vuoden 2004 top ten -kiekkoja. ****1/2


Lue myös mainio arvio All About Jazz -saitilta:
http://www.allaboutjazz.com/php/article.php?id=13763

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page