Etusivu
Uudet julkaisut
Tarjouslevyt
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2005
Top 60 -myyntilista 2004
Top 60 -myyntilista 2003
Top 60 -myyntilista 2002
Top 60 -myyntilista 2001
Top 50 -myyntilista 2000
Top 75 1986-2002
Täysihintaiset CD't
Mid-price ja alennetut
Suosittelulevyt
Tulossa lähiaikoina
Soul Express
-näytenumero
Tilausohjeet
Soul-linkit

ANITA BAKER Christmas Fantasy
(US Blue Note CD, 2005) 22 e

1) Frosty's Rag (Frosty the Snowman) 2) Christmas Time Is Here 3) I'll Be Home for Christmas 4) Christmas Fantasy 5) God Rest Ye Merry, Gentlemen 6) Moonlight Sleighride 7) O Come, All Ye Faithful (featuring The Yellow Jackets) 8) Family of Man 9) My Favourite Things

Kun Anita Baker allekirjoitti levytyssopimuksen Blue Noten kanssa, jäätiin odottelemaan, muuttuuko Anitan tyyli soulista jazzin suuntaan. Anitan Blue Note -avaus My Everything oli kuitenkin tuttua klassista Anita Baker -linjaa, ja vain levyn lyhyt välisoitto "You Are Everything Revisited" (1:12) väläytti, millaista jälkeä Baker voisi tehdä jazzin puolella.

Ainakin itseäni tuo runsaan minuutin mittainen raita kuitenkin kiehtoi, ja jäin haaveilemaan voisiko Blue Note joskus julkaista Anitalta koko levyn jazzahtavampaa tyyliä. Tässä tuo levy sitten yllättäen jo on, sillä tämä joululevy antaa Bakerille mahdollisuuden heittäytyä jazzahtavamman musiikin pariin ilman suuria kaupallisia paineita, mikä onkin ihannetilanne. Todennäköisesti muuten riski myyntilukujen selkeästä putoamisesta olisi estänyt vastaavan tempauksen, mutta nyt saamme tosiaan kuulla, millaiselta Anita Baker kuulostaa jazz-ympäristössä ja jazzia tulkiten.

Tämä levy on siten monessa mielessä paljon muuta kuin pelkkä joululevy. Mukana ei juurikaan ole tunnetuimpia klassisia joululauluja, ja noilla tutuimmillakin kappaleilla meno on reilun jazz-suuntauksen myötä aivan muuta kuin perinteistä joulumusiikkia.

Niille, jotka pitävät eniten klassisesta Anita Baker -linjasta, levy tarjoaa lisäksi kaksi aivan uutta Anitan yhdessä Barry Eastmondin kanssa työstämää sävelmää, jotka ovat Anitan soul-linjaa parhaimmillaan. Nämä kaksi ovat nimikappale Christmas Fantasy ja Family of Man, jotka ovat molemmat erinomaisia sävelmiä ja kestäisivät kuuntelua vaikka keskikesällä, ensimainitun joulu-lyriikoista huolimatta.

Muut kappaleet suuntaavat selkeästi jazzin puolelle, ja mikäs on suunnatessa, kun muusikkoina ovat mukana mm. George Duke (piano), Larry Carlton (kitara), Nathan East (basso), Ricky Lawson (rummut) ja Joe Sample (piano). Monin paikoin jo pelkkä taustasoitanta on loisteliasta, ehdottomasti parasta jonka ylle Anita on koskaan levyttänyt. Parhaana esimerkkinä on vanha standardi I'll Be Home for Christmas, jonka Duke, Carlton, East, Lawson ja kumppanit nostavat todelliseen lentoon ilmavalla groovellaan, joka vain yltyy kappaleen loppua kohti.

Entä Anita itse? Hän on aiemminkin kokeillut jazzia vierailevana artistina ja levyttänyt omilla albumeillaankin pari jazz-standardia, mutta tuolloin vielä kuulostanut hieman jännittyneeltä ja epävarmalta, kun taas nyt hän todella tulkitsee antaumuksella, rennosti ja itsevarmasti kuin olisi ikänsä laulanut jazzia. Varmasti myös se, että nyt ei ole ollut mitään kaupallisia paineita listamenestyksestä ym. on auttanut nostamaan tunnelmaa. Kuunnelkaapa Bakerin scattailua esim. traditionaalin God Rest Ye Merry, Gentlemen parissa, nautinnollista irrottelua!

Yhtä lailla loistavasti onnistuvat Anitan versio My Favorite Things:istä ja uusi Eastmondin kanssa kirjoitettu uusi menoraita Moonlight Sleighride, jotka ovat molemmat äärimmäisen mukaansatempaavia ja svengaavia esityksiä. Balladeista Anitan versio Christmas Time Is Here:stä on harras ja tunnelmallinen, taustalla erityisesti Larry Carltonin jazz-kitara-kuviointi edelleen kohottaa hienostunutta, tyylikästä sävyä. Sen sijaan Yellow Jacketsien säestämä balladi O Come, All Ye Faithful on lauluna turhan virsimäinen, ja myös Bakerin tulkinta pysyttelee kirkkotunnelmissa.

Moni Baker-fanikin varmasti välttelee tätä levyä, koska se on joululevy, mutta tässä tapauksessa tuo jouluaihe jää kyllä 90-prosenttisesti jazzahtavan yleistunnelman varjoon, ja uskallan suositella levyä kaikille niille Bakerin vanhoille ystäville, jotka eivät vierasta myöskään jazzia. Kaiken kaikkiaan albumi sisältää useita koko Bakerin uran parhaimpiin lukeutuvia hetkiä, ja allekirjoitan täysin Allmusic.com:in arvion, jossa lopuksi todettiin, että levy on osoitus siitä, että Bakerin uran "kakkososa" (10 vuoden tauon jälkeen 2004-) saattaa nousta jopa loisteliaammaksi kuin tuo vuoteen 1994 asti yltänyt "ykkösosa". ****1/2 -IT


Kuuntele ääninäytteet Anita Bakerin Flash-joulukortista Blue Noten sivuilta!

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page