Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat

AL McKAY ALL STARS Al dente
(US Rhythm Records CD, 2006) 25 e
1) Getaway 2) Evil 3) Make It Happen 4) It's Only Love 5) Love's Holiday 6) Who Am I 7) My Heart Is Wide Open 8) You Owe It All to Love 9) Singasong 10) Fantasy 11) September

Eipä ole tainnut pariin vuoteen ilmestyä CD:tä, joka olisi yhtä paljon ns. "pakkohankinta" vanhoille soul/funk-faneille kuin tämä Earth, Wind & Fire:n entisen kitaristin Al McKay:n All Stars-projekti, jota ehkä helpoimmin kuvaisi siten, että yhdistä mielessäsi klassinen 70-luvun EWF ja 80-luvun Temptations, niin saat jonkinlaisen käsityksen siitä, mistä on kyse.

Vokalistina kun levyllä on viidellä raidalla Temptationsien 80-luvun tähti Ali Ollie Woodson, kun muilla raidoilla sooloilee vuonna 1991 lupaavan esikoisalbuminsa levyttänyt Tim Owens, erinomainen vokalisti hänkin. Kappaleista kuusi on vanhoja Earth, Wind & Fire -covereita ja viisi uusia sävelmiä. Kaikki jotka Espoon April Jazzissa vuonna 2004 näkivät Al McKay All Starsin esittämässä 70-luvun EWF-materiaalia, eivät tietenkään hämmästele näiden versiointien kovaa tasoa, ja itsekin ensimmäisenä iltana kummastelin miten etenkin torvisektio veti osuutensa kuin originaaleilla, kunnes tajusin, että kaksi herroista (Rahmlee Michael Davis ja Michael Harris) oli alkuperäisten kappaleiden puhaltajia... Seuraavana päivänä oli pakko sitten tulla uudelleen samaan konserttiin istumaan eturiville! Muutkaan torvisektion jannut eivät ole ihan noviiseja, vaan ovat hankkineet kannuksensa esim. Tower of Powerin, Chaka Khanin ja Quincy Jonesin taustoilla, joten kaikki tietävät minkä tason kavereista on kyse.

Parasta näissä studio-äänitetyisssä cover-versioissa on se, että niissä ei ole liiaksi yritetty mukailla alkuperäisiä klassikoita, vaan on aina pyritty tuomaan jotain uutta niihin. Albumi avautuu vuoden 1976 EWF-ykköshitillä Getaway, joka on alkuperäisenä suuria suosikkejani, mutta silti tämä hidastettu, timanttisten torvikuvioiden ryydittämä uusintaversio haastaa jopa originaalin. Aivan käsittämättömän mainio uudelleenotto, ja kertoo hyvin Al McKayn tyylitajusta.

Vielä paremmaksi pistää Evil, joka jo kiistatta pesee vuoden 1973 originaaliversion. Tällä uudella versiolla on rytmissä erittäin vahva Latin-twist, Ali Ollie Woodson revittää lauluosuudet, ja sykkivän svengin lomassa kuullaan unohtumattomat jazz-torvisoolot saksofonilla, pasuunalla ja trumpetilla. Tämä raita tarjoaa liki seitsemän minuuttia sellaista menoa, että Gratitude-tuplan parhaat palat alkavat jäädä toiseksi (ja sivumennen sanoen Gratitude on soulin historian parhaita live-albumeita allekirjoittaneen kirjoissa)!

En myöskään osaa kuvitella yhtään pitkäaikaista EWF/Temptations-fania, joka haluaisi olla ilman Ali Ollie Woodsonin tulkitsemaa versiota balladista Love's Holiday, joka on alun perin vuoden 1977 All'n All-albumilta. Maurice White laulaa originaalin antaumuksella, mutta eipä Ali Olliekaan heikosti tästä suoriudu - alkuhetket ovat Alille verryttelyä, mutta loppua kohti hän pääsee enemmän irrottelemaan, mutta kappale feidataan turhankin nopeasti pimentoon 4:21 kohdalla. Taustalla ohjelmoidut pelit hieman latistavat tunnelmaa, vaikka torvisektio onkin jälleen loistokas.

Paljon paremmin Ali Ollie onnistuukin parilla uudella sävelmällä. Niiden kärki on It's Only Love, joka onkin modernia soulia parhaasta päästä. Kappale on napakka midtempo-balladi, jota sävyttävät taustalla Al McKayn wah wah -kitara ja Enzo Villaparedesin flyygelitorvi sekä Alejandro Carballon pasuuna. Ali Ollie pääsee väläyttelemään säröistä kurkkuääntään ja sfääreihin nousevaa huhuiluaan, ja tunnelma tosiaan kohoaa heti pilviin.

Toinen uusi kappale, jonka Ali Ollie pääsee tulkitsemaan, on perinteisempi balladi Who Am I?, joka on kohtuullisen mieleenpainuva uusi sävelmä, joka tarjoaa Alille hyvän mahdollisuuden näyttää taas kykyjään. Kunpa taas kappale jatkuisi hieman pidempään kun Ali Ollie pääsee ad lib -osuuksiin!

Alin itse osin kirjoittama You Owe It All to Love on jotensakin sokerinen balladisävelmä, johon yritetään vielä taustalla jotain Spanish Harlem -tyyppistä vivahdetta, mutta popiksi tämä valahtaa Ali Ollien sielukkaista huhuiluista huolimatta.

Epäonnistumisiin lasken myös September:in versioinnin, jota pohjustetaan kömpelöllä koneellisella tasatahtipoljennolla, eivätkä edes Ali Ollien ja Tim Owensin laulanta ja huippuluokan torvisektio pelasta tunnelmaa. Huomattavasti jämäkämpi on Fantasy:n versiointi, vaikka Tim Owensin falsetti jääkin vielä kauas Philip Baileyn originaalista. Torvikuviot ovat kuitenkin komeata kuultavaa.

Jälleen omaperäisempiin tunnelmiin päästään Singasong:illa, joka on alun perin Gratitude -tuplan nelos-puolen eli studioäänitteeen satoa. Kun alkuperäinen oli jyhkeä funk, nyt kappaleesta tehdään Enzo Villaparedesin sovituksen ja soitannan johdolla lähes salsaa lentävän piano- kuvioinnin ja torviriffien vauhdittamana.

Uusista sävelmistä Make It Happen on perkussiivinen, torvien vahvasti sävyttämä midtempoinen, jossa on siinäkin vahva Latin-tunnelma, kun taas My Heart Is Wide Open on 80-luvun lopun funk-mäiske-soundia muistuttava torvi-vetoinen funk.

Epätasaisuudestaan huolimatta levyn helmet ovat aivan välttämättömiä hankintoja ainakin EWF & Ali Ollie Woodson/Temptations-diggareille. Mainittakoon vielä, että esim. Amazon.comissa levyä myydään parhaillaan hintaan alkaen 88.14 dollaria käytettynä japsi-kopiona, kun Soul Town tarjoaa nyt levyn kaikkien alanharrastajien saataville lähes normaalihintaisena jenkkikopiona, 25 euroa CD. Get it while you can...

**** -IT

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page