Etusivu
Uudet julkaisut
Verkkokauppa
Kuukauden levy
Top 60 -myyntilista 2009
Top 30 -myyntilista 2008
Top 40 -myyntilista 2007
Top 60 -myyntilista 2006
All Time Best Sellers
Suosittelulevyt
Alennetut
Tilausohjeet
Artistisivut
Discografiat
THE TEMPTATIONS -YHTYEEN PÄÄVOKALISTIN SOOLODEBYYTTI:
KUUNTELE MAAILMAN PARASTA SOUL-LAULAJAA!

ALI OLLIE WOODSON Right Here All Along
UK Expansion CD 22 €

Ali Ollie Woodson on useassa yhteydessä nimetty jopa "maailman parhaaksi soul-laulajaksi", ja Temptations-yhtyeen särmikkäänä päävokalistina tunnetuksi tullut Ali Ollie ansaitseekin laulajana parhaat mahdolliset ylistykset. Miehellä on miehekäs, säröinen perussävy, jota hän käyttää äärimmäisen taitavasti hyvin laajalla skaalalla, ja Ali Ollien suoranaisena tavaramerkkinä on vaihtaa laulunsa kurkkuäänisestä ryöpytyksestä ekstaattiseen, korkeaääniseen huhuiluun yhdellä henkäyksellä. Parasta kaikessa on kuitenkin, että Ali Ollien äänenkäyttö on täysin luontevaa ilman mitään teknisen keikaroinnin makua - mies on todella luonnonlahjakkuus soul-laulajana.

Ali Ollien ura on kerrattu mm. tuoreimmassa Soul Express -lehdessä eksklusiivisen haastattelun ja japanilaisen fanin ottamien valokuvien kera - katso alla loistava lehden kansikuva jossa Ali Ollie hiki leukaperistä valuen vääntää soul-saarnaa - ja ihmetystä herättää lähinnä se, mteni Ali Olliella kesti niin kauan Temptations-yhtyeestä lähdettyään ennen kuin hän sai ensimmäisen soolo-albuminsa julkaistua. Osoittautuukin, että tämä albumi onkin äänittty suurelta osin jo vuosina 1993-94, mutta on saatu vasta nyt julkaistuksi. Soundien puolesta levy onkin tyypillistä 90-luvun alkupuolen soulia, ja oikeita soittimia olisi suonut enemmänkin taustalle, mutta pelkistettyjen taustojen yllä toisaalta Ali Ollien raastavat tulkinnat nousevat helposti pääosaan ja pelastavat tavanomaisemmatkin sovitukset ja sävelmät.

Mistään keskinkertaisuuksien kokoelmasta ei kuitenkaan ole kyse - kaukana siitä. Etenkin 14 täysipituisen kappaleen CD-levyn ensipuolisko on täyttä tavaraa ja sisältää useita huippuesityksiä. Albumi avautuu suorastaan uskonnollisella hartaudella tulkitulla Jim Weatherly -sävelmällä Turn Out the Stars. Samaan sävelmään pureutuu toinen nykysoulin kultakurkku Gerald Alston uusimmalla Manhattans-albumilla (tulossa myyntiin!), mutta vertailussa Ali Ollie vie kiistatta pidemmän korren! Drama in the Bedroom on Floaters-sampleineen ja tarttuvine kertosäkeineen herättänyt eniten huomiota kansainvälisesti, mutta lopulta kappale jää monen upeamman esityksen varjoon tällä albumilla.

Sävelmänä levyn parhaimmistoon kuuluu puolinopea Power of a Woman, joka kärsii hieman pelkistetystä konetaustastaan, mutta Ali Ollie tulkitsee hienon sävelmän todella henkeäsalpaavalla latauksella. Kappaleen loppupuoli on aivan käsittämättömän upeata näytöstä Ali Ollien laulutaidoista. Samaan sarjaan lukeutuu beat-balladi Whatever It Takes, joka aluksi jää jotenkin huomiotta pelkistetyn tyylinsä takia, mutta joka "kasvaa" joka kuuntelulla ja osoittautuu erittäin vahvaksi esitykseksi - jälleen loppupuoli kappaleesta on hurjaa ryöpytystä Ali Ollien yltyessä todistelemaan kykyjään muunnella ääntään yhtä mittaa raastavasta kurkkuäänestä puolifalsettiin.

CD:n maukkaimmat hetket koetaan ehkä hieman yllättäen cover-versiolla vanhasta 60-luvun Goffin/King-sävelmästä Will You Still Love Me Tomorrow. Yli 40 vuoden takaisena Shirelles-hittinä tutuksi tullut klassikko nousee aivan uusiin ulottuvuuksiin Ali Ollien tulkitessa säröisellä, ultrasielukkaalla kurkkuäänellään sävelmää klassisen laatu-soul-taustan yllä, jossa vielä taustalla tyylittelee sorpaanosaksofoni. Jälleen kerran loppupuoli kappaletta on Ali Ollielta sen tason näytöstä, että se jättää kokeneenkin soul-kuuntelijan sanattomaksi hämmästyksestä. Sopivasti perään seuraa toinen sopraanosaksofonin vahvasti värittämä, kevyesti jazzahtava kappale Deeper Love.

Näitä helmiä seuraa kolme selvästi keskinkertaisempaa menopuoleen satsaavaa kappaletta, jotka kärsivät erityisesti kymmenen vuoden takaisista tyypillisistä konetaustoista. Jälleen korkeammalle tasolle noustaan Ali Ollien oman sävelmän Never Give Up myötä, ja sitä seuraa taas pari saman tason esitystä.

Lopputulos olisi kieltämättä ollut parempi karsimalla 14 raidan kappaleesta pari keskinkertaisinta, mutta tällaisenaankin koossa on vakuuttava 68 minuutin mittainen albumi parasta mahdollista soul-laulantaa (ei vain tänä päivänä vaan kautta soulin historian) 90-lukulaisessa musiikillisessa ympäristössä. Tätä levyä ilman ei kenenkään soul-fanin tulisi elää! ****1/2

Linkki: Japanilaisen Ali Ollie Woodson -fanin (Junco Fujita) ylläpitämä Ali Ollie Woodson -saitti.

Takaisin etusivulle
Back to our (English) home page